Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER GEERT BOURGEOIS VLAAMS

MINISTER VAN BESTUURSZAKEN, BUITENLANDS BELEID, MEDIA EN TOERISME 22

NOVEMBER 2005

Deelstaten en regio's eisen meer betrokkenheid bij Europa Bourgeois ondertekent 'Verklaring van München'

Namens de Vlaamse regering ondertekende Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois vandaag in München een gezamenlijke verklaring van de Europese deelstaten. Dit gebeurde tijdens de zesde jaarlijkse conferentie van de regio's met wetgevende bevoegdheden (RegLeg), onder het voorzitterschap van Beieren. Kern van de verklaring is de roep naar meer betrokkenheid van de Europese deelstaten en regio's bij de Europese besluitvorming. Aan de basis van de huidige Europese crisis, ligt volgens de RegLeg de kloof tussen de burger en Europa. Net daarom moet de stem van díe bestuursniveaus die dicht bij de burger staan, zoals de deelstaten en regio's, veel luider klinken in Europa. "Als Europa een toekomst wil hebben dan moet het van onderen uit opgebouwd worden" vat minister Bourgeois samen.

"Europa kan vandaag niet rond de bestuurlijke indeling in veel Europese landen," verklaart de buitenlandminister. "De 73 Europese deelstaten en regio's met wetgevende bevoegdheden vertegenwoordigen bijna de helft van de totale Europese bevolking. Zij zetten Europese regelgeving om, velen nemen deel aan Europese ministerraden en dragen soms ook rechtstreeks hun financieel steentje bij. Logisch toch dat hun stem even luid moet klinken op het Europese forum," aldus Bourgeois.

De RegLeg wijst erop dat de Europese Grondwet op dat vlak een belangrijke stap vooruit zou zijn. Die erkent immers regionaal zelfbestuur als deel van de nationale identiteit van de lidstaten, bevat een versterking van het subsidiariteitsprincipe en voorziet een vroegtijdig waarschuwingsmechanisme.

Voor Vlaanderen betekent dit concreet dat het Vlaams parlement de Europese instellingen kan verzoeken een ontwerp van regelgeving opnieuw te overwegen indien het meent zelf het best geschikte beleidsniveau te zijn om de aangelegenheid te regelen. "Zo komt er voor het eerst een rechtstreekse band tussen Vlaanderen en Europa en is het Vlaams Parlement een rechtstreekse gesprekspartner. Voor mij betekent dit alvast een stap op weg naar een Vlaamse stem aan de Europese beslissingstafel. Een stem waar de zes miljoen Vlamingen recht op hebben." verduidelijkt Bourgeois.

In de Verklaring roept de Regleg op om het vroegtijdig waarschuwingsmechanisme snel in werking te stellen. Maar ook om de rollen enigszins om te draaien: de Europese Commissie moet bij elk voorstel steeds zélf aangeven waarom het volgens haar in overeenstemming is met het subsidiariteitsbeginsel. Of anders: waarom die materie dus beter kan geregeld worden op het Europese niveau in plaats van op het nationale of regionale niveau. De Commissie moet de deelstaten en regio's met wetgevende bevoegdheden rechtstreeks raadplegen. De kwaliteit van de EU-regelgeving kan er enkel wel bij varen.

In de verdeling van de bevoegdheden moet subsidiariteit de rode draad zijn, stelt de Regleg. De bevoegdheden van de Europese Unie moeten duidelijk afgebakend worden van deze van de lidstaten en dienen beperkt te zijn tot wat niet op voldoende wijze kan geregeld worden op het nationale en regionale niveau.
Daarnaast moet elke EU-wetgeving, mét betrokkenheid van de regio's met wetgevende bevoegdheden, beoordeeld worden op haar effecten en lasten voor de economie, de burgers en de administraties. Ook de bestaande EU-wetgeving moet aan de hand van dit criterium herzien en desnoods teruggetrokken worden.

De RegLeg bepleit tot slot de oprichting van een interregionale groep van regio's met wetgevende bevoegdheden binnen het Comité der Regio's. "Met gebundelde krachten moeten we als deelstaten met wetgevende bevoegdheden een voortrekkersrol kunnen spelen in het Comité der Regio's" licht minister Bourgeois toe.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be