Gemeente Noordenveld


Militairen oefenenbewaking van civiele objecten

Gepubliceerd op: 21 november 2005

Vanaf vanmiddag - maandag 21 november - staan twee gebieden in Groningen en Drenthe onder militaire bewaking. Het is onderdeel van de oefening Active Response, waarmee militaire eenheden worden voorbereid op de uitvoering van hun nationale taak: het ondersteunen van civiele autoriteiten en hulpverleningsdiensten bij (dreiging van) crises.

In het scenario van de oefening Active Response heeft de politie vanwege verhoogde dreiging door het hele land, niet de capaciteit om alle gebieden en vitale objecten in de gaten te houden. Daarom zijn op verzoek van de minister van Justitie ook militaire middelen onder civiel gezag gesteld ter handhaving van de openbare orde en veiligheid. 14 Afdeling Veldartillerie uit t Harde - versterkt met een eskadron van 42 Tankbataljon uit Havelte - heeft de opdracht gekregen om twee gebieden in Noord Nederland te bewaken en zeven vitale locaties te beveiligen.

Vandaag trekken een kleine 500 militairen het gebied in. Ze verzamelen zich eerst op de Willem Lodewijk van Nassau Kazerne bij Zoutkamp, waar ze zich gevechtsklaar maken. Vanaf 13.00 uur zullen ze hun posities bij de vitale objecten innemen om aan het begin van de avond operationeel te zijn. De eenheid moet dan twee gebieden bewaken en daarbinnen zeven locaties en één persoon beveiligen. Zij zullen dit doen met patrouilles, roadblocks en wachtlopen, waarbij een actieve opstelling naar passanten wordt aangenomen.
In de Eemshaven moet de eenheid een boot en de Eemscentrale beveiligen. In Uithuizen is Villa Tocama als vitaal object aangemerkt, vanwege de zogenaamde aanwezigheid van een Belgische minister. Verder moet de eenheid de voormalige luchtmachtbunkers in Holwierde en de C2000 mast in Fiemel beveiligen. Op twee locaties van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), bij Langelo en Grijpskerk worden patrouilles uitgevoerd. Vanaf donderdag neemt het 10de bataljon Nationale Reserve de verantwoordelijkheid voor het gebied met de NAM locaties over.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regionaal Militair Commando Noord, R. Hoeks, tel (0592) 358000, E-mail: ceb.rmcn@mindef.nl