IBM

Nieuws

World Community Grid pakt AIDS aan in grootscheeps onderzoek

Tweede project zal doeltreffende AIDS-behandelingen helpen bepalen

AMSTERDAM - Nov 21, 2005 IBM heeft vandaag een nieuw onderzoeksinitiatief gelanceerd om te helpen bij de strijd tegen AIDS. Het enorme rekenvermogen van het World Community Grid, een wereldwijde gemeenschap van computergebruikers die het filantropische technologieinitiatief ondersteunen door eenvoudigweg de niet-gebruikte tijd van hun PCs beschikbaar te stellen, zal hiervoor worden aangewend. Het World Community Grid, dat met zijn rekenvermogen al bij de top 10 van de supercomputers ter wereld behoort, zal de eerste virtuele supercomputer zijn die specifiek wordt ingezet voor AIDS-onderzoek.

Het World Community Grid zal zijn tweede grote project uitvoeren het op Internet gebaseerde FightAIDS@Home, een evolutionair onderzoeksproject dat volledig gericht is op het onderzoek naar nieuwe AIDS-behandelingen. Hierbij wordt samengewerkt met het befaamde Scripps Research Institute, een privé- onderzoeksinstelling zonder winstoogmerk, die zich bezighoudt met basis-biomedische wetenschap en gevestigd is in San Diego.

Tijdens dit nieuwe World Community Grid-initiatief zal er massaal rekenvermogen worden ingezet om nieuwe chemische strategieën te ontwikkelen die doeltreffend zullen zijn bij de behandeling van personen die besmet zijn met het HIV-virus, gezien de resistentie van het virus tegen de bestaande geneesmiddelen. Het ontwikkelen van nieuwe, meer robuuste therapieën om het uitbreken van AIDS te voorkomen bij mensen die besmet zijn met HIV, zal de focus zijn van het Olson Laboratory-project in het Scripps Research Institute.

De rekenkundige uitdagingen waarmee we zullen geconfronteerd worden bij het aanpakken van dit probleem, zijn het grote aantal mogelijke mutaties die kunnen optreden, en het enorme aantal mogelijke chemische verbindingen die hierop getest kunnen worden, zegt Dr. Arthur J. Olson, Anderson Research Chair Professor, Afdeling Moleculaire biologie aan het Scripps Research Institute. Het nieuwe World Community Grid-project zal miljoenen en miljoenen gekoppelde berekeningen uitvoeren om de mogelijke interacties te evalueren tussen de verbindingen en mutante virale proteïnes.

Het World Community Grid biedt mensen en bedrijven, stichtingen, verenigingen, universiteiten en VZWs de mogelijkheid om de inactieve en ongebruikte tijd van hun computer ter beschikking te stellen door de gratis software van World Community Grid te downloaden en zich in te schrijven op www.worldcommunitygrid.org. Op een snelle, eenvoudige, veilige en beschermde manier stellen nu meer dan 100.000 mensen meer dan 170.000 computers ter beschikking om een behandeling te helpen vinden voor AIDS via het World Community Grid.

AIDS is wellicht de meest verwoestende epidemie van onze tijd. De toenemende impact ervan op de ontwikkelingslanden is niet alleen tragisch maar ook ontwrichtend, zegt David Baltimore, lid van het Adviescollege van het World Community Grid en Nobelprijswinnaar biologie en voorzitter van het California Institute of Technology. Dankzij het World Community Grid kunnen mensen uit alle werelddelen meewerken aan de ontwikkeling van doeltreffende, goedkope en robuuste behandelingen van HIV en de negatieve effecten van deze epidemie op de gezondheid en de economie helpen tegengaan.

Het doel van FightAIDS@Home is om nieuwe therapeutische benaderingen te ontwikkelen die doeltreffend zijn bij de behandeling van AIDS, met het oog op de virale resistentie. De verzameling van mogelijke geneesmiddelmolecules en de verzameling van mogelijke mutante HIV-proteïnes die zich kunnen ontwikkelen, is enorm. Het massale rekenvermogen van het World Community Grid zal de voorspellingen verwerken van relevante interacties tussen deze twee verzamelingen van molecules om doeltreffen
FightAIDS@Home is het tweede project waarbij gebruik zal worden gemaakt van het enorme rekenvermogen dat geboden wordt door het World Community Grid. Het afgelopen jaar heeft het Human Proteome Folding Project inzake World Community Grid een database samengesteld waarin de structuur wordt beschreven van ongeveer 120.000 proteïnedomeinen, die eerder door de traditionele benaderingen niet konden worden beschreven. Indien alleen de supercomputers van het Institute for Systems Biology zouden zijn gebruikt, dan zou het ongeveer 100 jaar geduurd hebben om de proteïnestructuren te berekenen in plaats van één jaar op het World Community Grid. Het belang van dit project voor de onderzoeksgemeenschap is dat deze database van proteïnestructuren de wetenschappers zal helpen om meer inzicht te krijgen in de manier waarop ziektes waarbij deze proteïnes betrokken zijn, werken, om uiteindelijk een middel te vinden om ziektes zoals kanker, malaria enz. te genezen. De resultaten van het Human Proteome Folding-project zullen openbaar beschikbaar worden gesteld, zodat wetenschappers en onderzoekers de informatie in hun eigen studies kunnen gebruiken.

We kijken er echt naar uit om aan FightAIDS@Home op het World Community Grid te beginnen, zegt Linda Sanford, voorzitster van het Adviescollege van het World Community Grid en IBM senior vice president van Enterprise On Demand Transformation & Information Technology. Het is duidelijk dat het World Community Grid een bijzonder waardevolle resource is voor organisaties die enkele van de moeilijkste problemen van de gemeenschap aanpakken. We voeren momenteel besprekingen met andere instellingen die deze asset willen gebruiken in innovatief onderzoek.

Het World Community Grid dat gelanceerd werd in november 2004, is een wereldwijde humanitaire inspanning, waarbij het ongebruikte rekenvermogen wordt gebruikt van de computers van personen en bedrijven om s werelds moeilijkste en sociale problemen aan te pakken. Vandaag telt het World Community Grid meer dan 100.000 leden op meer dan 170.000 systemen overal ter wereld.

Er worden meer dan 650 miljoen PCs ter wereld gebruikt, die eigenlijk allemaal zouden kunnen deelnemen aan het World Community Grid. Het Grid- computergebruik is een snel opkomende technologie waarbij het collectieve vermogen van duizenden of miljoenen afzonderlijke computers wordt samengebracht om een gigantisch virtueel systeem te creëren met een indrukwekkend rekenvermogen. De grid-technologie biedt een verwerkingsvermogen dat veel hoger ligt dan s werelds grootste supercomputers.

We zijn blij dat er een nieuwe en innovatieve manier geboden wordt om miljoenen mensen te betrekken bij het ondersteunen van onderzoek, de preventie en de bekommernis om de verspreiding van HIV/AIDS tegen te gaan, zegt Kandy Ferree, President & CEO, National AIDS Fund. Het World Community Grid helpt om de impact van AIDS overal ter wereld te verminderen op een manier waaraan we allemaal kunnen meewerken. We sporen alle computergebruikers aan om vijf minuutjes de tijd te nemen om deel te nemen aan dit initiatief.

About IBM
IBM is s werelds grootste IT-bedrijf en is al 80 jaar lang toonaangevend op het vlak van bedrijfsinnovatie. Al 10 jaar lang is IBM een van de grootste sponsors van VZWs en pedagogische instellingen in de VS en overal ter wereld, waarbij het bedrijf geld, apparatuur en, belangrijker nog, mensen ter beschikking stelt.

Website: http://www.ibm.com/ibm/responsibility

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Ellis Zijlstra
IBM Corporate Communications
Tel: 06-53240768
ellis_zijlstra@nl.ibm.com