Gemeente Oss


22/11/2005 - Begin praktisch en doe het gewoon

Bijeenkomst B&W en management over duurzaamheid

Het managementteam en college van B&W van de gemeente Oss discussieerden woensdag 16 november over het thema duurzaamheid. Dat deden ze aan de hand van een presentatie van professor K. Duijvenstein en de duurzaamheidscan die het onderzoeksbureau BECO onlangs voor de gemeente uitvoerde. Conclusie: op het gebied van duurzaamheid ontplooit de gemeente genoeg initiatieven, maar in de realisering daarvan laat Oss nog kansen liggen.

Wat is duurzaamheid?
De gemeente verstaat onder duurzaamheid: `het naar de toekomst garanderen van leefkwaliteit. Leefkwaliteit nu én in de toekomst' . `Dat betekent: behouden en ontwikkelen van waardevolle aspecten in de gemeente, gaan voor oplossingen die ook op de lange termijn waarde hebben en ontwikkelingen op het ene terrein niet ten koste laten gaan van ontwikkelingen op het andere. Kwaliteit is belangrijk; of het nu gaat om economische, sociale of ruimtelijke ontwikkelingen' [uit: Toekomstvisie gemeente Oss]. Duurzaamheid is overigens niet iets wat zich alleen op lokaal, regionaal of nationaal niveau afspeelt. Je kan ook duurzaam opereren op wereldwijd niveau, door bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden aan te gaan met andere landen op dit gebied.

De praktijk
Mooie woorden op papier, maar wat betekent dat dan voor de praktijk? Enkele voorbeelden van projecten in de gemeente Oss die onder duurzaamheid vallen:

* het natuurbOss-project waarbij de monotone bossen omgevormd worden naar meer natuurlijk vormgegeven bossen. De natuur moet meer de vrijheid krijgen. Met dit project heeft de gemeente Oss meegedaan met de MOLO-duurzaamheidsprijs. Voor dit project is ook de brochure Er zit leven in NatuurbOss beschikbaar;
* het energiebesparingproject in de Osse Verzetsheldenwijk. Bewoners krijgen een gratis advies over hoe ze energie kunnen besparen;
* afkoppelen regenwater. Regenwater wordt dan niet direct op de riolering gestort, maar geïnfiltreerd in de bodem. Dat is belangrijk want we ontrekken steeds meer water aan de bodem;
* aanleg van natuurvriendelijke oevers bij de Hazenakkervijver. De beplanting langs de wal wordt weggehaald en de kanten worden geleidelijk afgegraven zodat de natuur meer zijn gang kan gaan.

Duurzaam: de natuurvriendelijke oevers van de Hazenakkervijver in Oss Duurzaam: de natuurvriendelijke oevers van de Hazenakkervijver in Oss

Duurzaamheid niet alleen milieu De voorbeelden die hier gegeven worden, hebben -op het eerste oog- allemaal te maken met milieu en natuur. Maar het begrip duurzaamheid gaat veel verder. Neem de aanleg van de natuurvriendelijk oevers. Daar zit ook een sociaal kantje aan: de vijver leent zich nu veel meer voor recreatie en is ook nog eens een stuk veiliger geworden voor kleine kinderen doordat de vijver minder diep is geworden langs de kant. Ook op ruimtelijk gebied kun je als gemeente duurzaam werken. Denk dan bijvoorbeeld aan een oud klooster dat gebruikt kan worden als accommodatie voor verenigingen. Als je als gemeente duurzaam wilt werken, moet je continu de juiste keuzes maken tussen sociale, economische en milieukwaliteiten en daar een balans in zien te vinden. Deze kwaliteiten staan allemaal in verbinding en beïnvloeden elkaar.

Oss en duurzaam?
BECO Groep uit Rotterdam heeft onderzocht hoe duurzaam de gemeente Oss in de praktijk te werk gaat. De voorlopige conclusie is dat Oss de eerste stappen heeft gezet, maar dat het begrip duurzaamheid nu `verankerd' moet worden in de organisatie. Boukje van der Lecq-Meijssen van BECO: `Er zijn genoeg duurzame initiatieven maar deze worden niet centraal genoeg uitgevoerd. Een gemiste kans.' Duurzaamheid wordt in Oss nog teveel in verband gebracht met alleen milieu. En er ontbreekt nog een duidelijke visie. Ger van den Oetelaar en betrokken bij het duurzaam bouwproject `In goede aarde' in Boxtel: `Mijn advies luidt: begin praktisch en doe gewoon. Breng duurzaamheid naar de mensen en betrek ze er ook vooral bij.' Het managementteam en B&W namen alle adviezen goed in zich op en kwamen zelf ook tot de conclusie dat ze op de goede weg zijn, maar dat er nog een hoop kansen en mogelijkheden liggen op dit gebied. Wethouder Chris Ermers: `We hebben in het kader van de toekomstvisie goed nagedacht over duurzaamheid, maar in de daadwerkelijke realisering is nog niet genoeg gebeurd. Ik beschouw deze bijenkomst dan ook als een goed moment voor een herstart.' Wordt vervolgd.