Gemeente Nieuwegein

Mogelijkheden en onmogelijkheden van NIEUWegein GROEN in beeld

Maar liefst negentig bewoners van Batau-Noord namen afgelopen zaterdag deel aan een groenwandeling door hun wijk. De wandeling was georganiseerd door de gemeente in het kader van het project NIEUWegein GROEN. Doel was de wijkbewoners de mogelijkheden van zelfbeheer (zelf groen onderhouden), snippergroen (huur en verhuur van stukjes groen) en herinrichting te laten zien.

Met NIEUWEgein GROEN wil de gemeente de groenvoorzieningen in Nieuwegein op een andere manier inrichten en beheren: beter, schoner en goedkoper. Dat gebeurt in nauw overleg met de bewoners. Batau-Noord is de eerste wijk in Nieuwegein waar NIEUWegein GROEN gestalte krijgt.

Informatiemarkt
Rond half tien verzamelden de bezoekers zich in buurthuis Feniks aan de Nedereindseweg, waar een informatiemarkt over NIEUWegein GROEN werd gehouden. Ze werden verwelkomd door wethouder Corrie van Rooijen en kregen tekst en uitleg over de onderdelen van NIEUWEgein GROEN: de herinrichting van groenvoorzieningen, de verkoop en verhuur van stroken 'snippergroen' en de invoering van 'zelfbeheer' van groenvoorzieningen door omwonenden.

Vervolgens trokken de bewoners in groepen door de wijk. Medewerkers van de gemeente vertelden hoe NIEUWegein GROEN op verschillende plekken gestalte zou kunnen krijgen. Ook gaven medewerkers van groenonderhoudsbedrijf De Heer uit Polsbroek tekst en uitleg over verschillende onderhoudsmachines. Zelfbeheer in de Schaapweide
Veel waardering kreeg het verhaal van mevrouw Van de Wurff, een van de bewoners van de Schaapweide die de groenvoorzieningen in hun straat zelf onderhouden. "Dit is pas een inspirerend voorbeeld van zelfbeheer", vond een van de deelnemers. Dat de wijk zich onder het najaarszonnetje van z'n mooiste kant liet zien, droeg ook bij aan de goede sfeer. "Wat wonen we hier toch eigenlijk prachtig", klonk het geregeld.

Invoerdatum 22-11-2005