Dienstenbond CNV

Principeakkoord pensioenen GPR
22-11-2005

Na maandenlange onderhandelingen is een principeakkoord tot stand gekomen tussen vakorganisaties en de directie van Getronics PinkRoccade. Het akkoord bevat overgangsmaatregelen die nodig zijn om 14 bestaande pensioenregelingen binnen PinkRoccade onder te brengen in de pensioenregeling van Getronics (SVG-regeling).

Uitgangspunt
Getronics heeft PinkRoccade overgenomen en wil op korte termijn de arbeidsvoorwaarden van beide ondernemingen tot één geheel samenvoegen. Belangrijk onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket is de pensioenregeling. Bij PinkRoccade bestaan op dit moment veel pensioenregelingen van verschillende niveaus. Het zijn er in totaliteit meer dan 14. Een aantal pensioenregelingen blijft buiten schot nl. Call2, Everest, KZA en de medewerkers die vallen onder de pensioenregelingen van het ABP (Civility) en PGGM (Healthcare). Het overgrote deel van de medewerkers valt onder 2 grote pensioenregelingen (SPPR met ruim 3.600 deelnemers en SPPRSZ met 612 deelnemers). Dan volgen in grootte Winterthur met 170 en Aegon met ca. 160 deelnemers. De andere pensioenregelingen kennen minder deelnemers.

Hoe werkt de overgang?
Medewerkers vallen nu onder een bepaalde pensioenregeling. Met de activa/passiva overname kan en mag de werkgever u per direct de SVG-regeling als nieuwe pensioenregeling aanbieden en de werkgever wil dat ook. Vakbonden hebben er hard voor gepleit overgangsmaatregelen te treffen. De werkgever is namelijk niet verplicht om overgangsmaatregelen aan te bieden. Het is wel gelukt, maar via een soort tweetrapsraket: de huidige SVG-regeling wordt vergeleken met een fictieve, geïndexeerde middelloonregeling (ML). De fictieve ML-regeling wordt als norm gehanteerd omdat de directie van mening is dat deze (of een soortgelijke) regeling er anders toch wel gekomen zou zijn. De werkgeverskosten van de SPPR-regeling zijn niet marktconform (ze vliegen de pan uit) en hij wil daarvoor niet langer opdraaien. Ook de deelnemers van de SPPR betalen een hoog prijskaartje van 11%. Voor het treffen van overgangsmaatregelen wordt dus louter gekeken naar de verschillen tussen de fictieve ML-regeling en de SVG-regeling.

Vervolgens wordt per bloedgroep en/of leeftijdscategorie gekeken of medewerkers het vereiste niveau van de fictieve ML-regeling halen, als ze zelf 8% betalen. Lukt dat, dan wordt niet gecompenseerd. Lukt dat niet, dan vindt compensatie plaats via een overgangsmaatregel.

Er worden generieke overgangsmaatregelen getroffen, dat wil zeggen, een zelfde regeling wordt aangeboden aan groepen medewerkers die in ongeveer dezelfde situatie verkeren. Individueel maatwerk wordt zoveel mogelijk vermeden. Het is ondoenlijk voor ruim 6.000 medewerkers individuele afspraken te maken.

Als bonden hebben wij erop ingezet zoveel mogelijk mensen op of boven het niveau van de fictieve ML-regeling te krijgen, bij een eigen bijdrage van 8%. Om dat te bereiken hebben we voor mensen met een laag inkomen en voor ouderen overgangsmaatregelen moeten treffen. Dat laatste komt, omdat de opbouw in de tijd bij een pensioentoezegging (Defined Benefit) anders verloopt dan bij een dotatie-toezegging (Defined Contribution/beschikbaar premiesysteem)). Omdat SVG een Defined Contribution systeem is, levert de omzetting voor ouderen dus een lagere pensioenopbouw op. Inclusief de afgesproken overgangsmaatregelen bereikt ruim 93% van de SPPR/SPPRSZ-populatie minimaal het niveau van de fictieve ML-regeling (of meer), bij een eigen bijdrage van 8%.

Overgangsmaatregelen SPPR
Werknemers die op 1 januari 2006 45 jaar of ouder zijn, ontvangen een vast bedrag per jaar. Dit bedrag (dat varieert per leeftijd) wordt jaarlijks geïndexeerd en gestort in hun pensioen. Medewerkers van 50 jaar en ouder ontvangen daarnaast per jaar een extra gift in de vorm van een percentage (variërend van 0,5 tot3%) van het pensioengevend salaris. Medewerkers met een jaarsalaris lager dan 25.000,- ontvangen een extra gift om ook op het niveau van de fictieve ML-regeling te komen.

De bedragen gelden voor parttimers naar rato.
Als deze overgangsmaatregelen niet voldoende zijn om op het niveau van de fictieve ML-regeling te komen (of maximaal 5% lager), dan wordt met een eenmalige extra storting het verschil teruggebracht tot maximaal 5%.

Overgangsmaatregelen SPPRSZ
Voor deze groep medewerkers gelden dezelfde maatregelen als bij de SPPR. Daarnaast wordt de verhoging van de deelnemersbijdrage (van de huidige 4% naar 8%) tijdelijk gecompenseerd in 3 stappen (in 2006 wordt 75% van het verschil gecompenseerd, in 2007 50% en in 2008 25%).

Overgangsmaatregelen Aegon
12 Medewerkers gaan er in de vergelijking tussen hun huidige regeling en de SVG-regeling op achteruit. Dit wordt voor hen met een eenmalige gift gecorrigeerd.

Overgangsmaatregelen Winterthur
De medewerkers die vallen onder de ex-TAS regeling, gaan er door de overgang naar de SVG-regeling op vooruit of blijven gelijk. Voor hen is geen overgangsmaatregel nodig.

De ex-ISMS regeling is inhoudelijk gelijk aan de ex-TAS regeling, maar deze werknemers betalen geen eigen bijdrage in de pensioenpremie. In de SVG-regeling moeten zij wel gaan betalen. Uitgangspunt voor de deelnemersbijdrage is het percentage van de ex-TAS regeling, namelijk 4,4%. Ter compensatie krijgen zij in 3 jaarlijkse stappen een tijdelijke compensatie om van 0% naar 4,4% te komen.

Andere regelingen
Voor werknemers die vallen onder een andere, niet genoemde, regeling, wordt gekeken of aanvullende maatregelen nodig zijn. Deze worden met vakorganisaties besproken. Het gaat dan om Nationale Nederlanden, Aegon (overige niet ex DP Finance-regelingen), Zwitserleven en Hooge Huijs.

Overige punten
Er komt een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen. De medewerkers die vallen onder de ABP-regeling gaan minder eigen bijdrage betalen, nl. 10% in plaats van 11%.

Waarom leggen vakorganisaties dit positief voor? Daarvoor hebben wij de volgende argumenten:


1. De directie is juridisch niet verplicht om overgangsmaatregelen af te spreken. Zij zou kunnen volstaan met het aanbieden van de kale SVG-regeling.


2. De huidige SPPR en SPPRSZ-regeling was de laatste 2 jaar zo goed als bevroren en fungeerde feitelijk als een soort middelloonregeling. Bovendien was deze regeling onbetaalbaar geworden en deelnemers zouden geconfronteerd worden met een slechtere pensioenregeling (later uittreden of een nog hogere eigen bijdrage).


3. Bijna alle medewerkers komen uiteindelijk uit op of boven het niveau van de fictieve middelloonregeling.


4. We hebben voor bijna alle mensen die erop achteruit zouden gaan, iets kunnen regelen.


5. De SVG-regeling komt in de CAO te staan en wordt daarmee een onderwerp ter bespreking in komende CAO-onderhandelingen.


6. We hebben het uiterste gaatje in de onderhandelingsruimte bereikt.

Procedure
De directie informeert alle medewerkers met een brief over het principeakkoord. Daarbij zit ook een individueel pensioenoverzicht met 3 verschillende pensioenuitkomsten: de huidige (bevroren) pensioenregeling, de fictieve ML-regeling en de SVG-regeling (inclusief overgangsmaatregelen).

Het principeakkoord wordt aan de leden van de vakorganisaties ter stemming voorgelegd. U ontvangt de tekst komende week via uw werkgever.

Vakorganisaties organiseren tijdens kantooruren 8 informatiebijeenkomsten op verschillende vestigingen in het hele land. Eén opvangbijeenkomst vindt plaats in de vroege avonduren. Deze bijeenkomsten zijn in eerste instantie bedoeld voor de leden. Tijdens de bijeenkomsten wordt uitleg gegeven over het principeakkoord en worden de te nemen overgangsmaatregelen toegelicht. Ook kan hier discussie worden gevoerd over het bereikte principeakkoord.

Stemming
Leden van CNV Dienstenbond en De Unie stemmen schriftelijk, leden van FNV Bondgenoten mondeling aansluitend aan de informatiebijeenkomsten.

De stemming beperkt zich tot de leden bij PinkRoccade. Het principeakkoord heeft immers louter betrekking op hen. Het totaal van de uitgebrachte stemmen per bond wordt geteld en bepaalt de uitslag.

Op maandag 12 december om 12.00 uur moeten de stemmen van de leden van CNV Dienstenbond en De Unie binnen zijn. De meerderheid van de stemmen per bond bepaalt of het principeakkoord wordt overgenomen door de leden of niet.

Gezamenlijke ledenvergaderingen

Dinsdag 29/11 10.00 12.00 uur, Gouda, Groningenweg

Dinsdag 29/11 14.00 16.00 uur, Apeldoorn, Fauststraat

Donderdag 01/12 13.30 15.30 uur, Groningen, l. Springerlaan

Dinsdag 06/12 10.00 12.00 uur, Amersfoort, De Brand

Dinsdag 06/12 14.30 16.30 uur, Eindhoven, Luchthavenweg 53

Woensdag 07/12 10.00 12.00 uur, Amsterdam, Paalbergweg

Woensdag 07/12 14.30 16.30 uur, Amsterdam, Staalmeesterslaan (NB: speciaal bestemd voor leden werkzaam bij SOZ!)

Woensdag 07/12 19.00 21.00 uur, Bilthoven (opvang avondsessie)

U bent van harte uitgenodigd om de bijeenkomsten bij te wonen. De werkgever geeft u hiervoor vrijaf.

Tot slot
Dit principeakkoord gaat dus niet over de verschillende VUT- of Prepensioenregelingen en/of fondsen. Daarover gaan we op korte termijn opnieuw besprekingen voeren. Bovendien komen daarna de andere onderwerpen voor de nieuwe CAO aan de beurt om afspraken te maken.

U bent van harte uitgenodigd om de bijeenkomsten bij te wonen. Graag vernemen wij uw reactie per e-mail op het voorliggende principeakkoord. Neem wel de relevante stukken (deze brief, het principeakkoord en de brieven van uw werkgever) mee naar de bijeenkomsten!

E-mailservice CNV-leden
Al enige tijd bestaat er een E-mail service bij CNV Dienstenbond voor medewerkers werkzaam bij Getronics/PinkRoccade. Als u zich hiervoor aanmeldt, wordt u op de hoogte gehouden over wat er zoal in de pers verschijnt over Getronics/PinkRoccade. evens ontvangt u de nieuwsbrieven in de regel eerder en kan via deze service indien nodig snel om uw mening worden gevraagd.

Indien u hiervoor belangstelling heeft, kunt u zich op geven bij Dirk-Jan Westerveld (d.j.westerveld@kabelfoon.net). Het kan zowel met uw zakelijke als privé mailadres. eden die zich hiervoor al eerder hebben opgegeven, worden verzocht dit nogmaals te doen zodat de huidige verzendlijst geschoond kan worden.

Vragen?
Indien u vragen heeft, kunt u contact opnemen met Wim Burggraaf. Dat kan telefonisch (055 577 26 40) of per mail (w.burggraaf@cnvdibo.nl).