Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Brandstoffen
22-11-2005

Donderdag 17 november heeft CNV Dienstenbond met de werkgevers een principeakkoord kunnen sluiten voor de nieuwe CAO Brandstoffenbedrijf. Dat betekend dat wij het akkoord binnenkort positief ter instemming aan u voor zullen leggen. Wij zijn van mening dat wij een goede CAO voor u hebben kunnen uitonderhandelen.

Met het principeakkoord is een lang onderhandelingsjaar achter de rug. Zowel werkgevers als werknemers hadden een lange lijst met voorstellen. Door de complexiteit van de overheidsmaatregelen rondom vroegpensioen en ziekte is praktisch gekozen alleen de meest urgente zaken op te pakken. Zonder deze keuze zou een resultaat niet mogelijk zijn geweest. Onderstaand in grote lijnen het principeakkoord. De komende week zullen de precieze teksten worden vastgesteld en naar u verstuurd. Wij zullen u dan vragen in te stemmen met het principeakkoord.

Looptijd
Met terugwerkende kracht zal de nieuwe CAO lopen van 1 juni 2004 tot 1 juni 2007. Voor deze langere looptijd is gekozen om na 2 roerige jaren enige rust in de branche te bewerkstelligen.

Loon
Op 1 januari 2006, 1 juli 2006 en 1 januari 2007 zullen er salarisverhogingen zijn. Respectievelijk is dat 1%, 0,5% en 1,25%. Daarmee voldoet de loonsverhoging aan de arbeidsvoorwaardeneisen die CNV Dienstenbond stelt voor 2006. Over 2004 is er geen loonsverhoging gezien het najaarsakkoord waarin een 0-lijn is afgesproken.

Loondoorbetaling tijdens ziekte
Voor CNV Dienstenbond een belangrijk onderwerp. Door de invoering van de WIA- en IVA-wetten komt de huidige regeling te vervallen. Ter vervanging is afgesproken dat werknemers het eerste ziektejaar 100% krijgen doorbetaald. Het tweede jaar is dat tussen de 70% en 100% afhankelijk van de situatie. Met deze regeling zijn de financiële gevolgen van ziekte zo goed mogelijk zeker gesteld. Ook de wachtdagen zijn van de baan.

Vroegpensioen
Voor de laatste vergadering hebben vakbonden gevraagd om extra berekeningen. De verschillen in uittreedleeftijd waren te groot. Hoewel de jongeren en de 55+ers er relatief goed uitkwamen hadden de 40-55 jarigen een veel latere uittreedleeftijd tot zelfs 63,5 jaar. De nu gevonden oplossing betekend een betere verdeling van de lasten. De pensioenleeftijd zal tussen nu en 2010 worden verhoogd naar 62 jaar met een iets lager uitkeringspercentage (let op: dit is uitgangspositie; individuele werknemers kunnen afwijkingen zien!). Het vroegpensioen zal door de werkgevers worden uitgevoerd, net als dat nu het geval is bij het 65+pensioen. Gezien de grootte van de branche blijkt een centrale regeling niet haalbaar. Ook is er een oplossing gevonden voor het bovenmatige ouderdomspensioen. Binnenkort ontvangt u nadere uitleg omtrent de regeling.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per email op het adres h.devaan@cnvdibo.nl