Dienstenbond CNV

CAO Dynadro nog niet in zicht
22-11-2005

Vorige week is er overlegd tussen uw directie en de vakbonden omtrent de nieuwe CAO Dynadro. In dit overleg zijn we helaas nog niet opgeschoten. Oorzaak is een zeer moeilijke discussie over de pensioenen.

Zoals u wellicht bekend is heeft de overheid een beleid ingezet dat moet resulteren in een latere pensioenleeftijd voor de meeste medewerkers in Nederland. Zij heeft dit vastgelegd in een wet die VPL heet (vut, prepensioen en levensloop). Simpel betekent dit dat als werknemers eerder dan 65 jaar met werken willen stoppen dit fiscaal een stuk onaantrekkelijker wordt. In pensioenregelingen is het echter zo dat werkgevers medewerkers toezeggingen doen dat zij op een bepaalde leeftijd met pensioen kunnen (in uw geval is dit 62 jaar). Om deze toezegging te kunnen blijven realiseren wordt de pensioenregeling voor uw werkgever veel duurder omdat de belastingdienst extra belast.

Daarnaast leiden nieuwe boekhoudkundige regels van de overheid ertoe dat aanspraken die medewerkers op hun pensioen hebben inmiddels ook in de jaarrekening van Dynadro moeten worden verwerkt. U heeft dit geld nog tegoed van uw werkgever en dit te verkrijgen pensioenbedrag moet dus in de boeken. In het geval van Dynadro gaat deze verplichte manier van administreren sterk ten koste van het eigen vermogen van de onderneming.

Ons is inmiddels wel duidelijk geworden dat het voor uw directie een groot probleem is om de huidige pensioenregeling te houden zoals het is. Aan ons is gevraagd mee te denken hoe dit voor de onderneming grote probleem kan worden opgelost. Voor ons is uitgangspunt dat uw huidige pensioensituatie, zoveel als mogelijk is, gehandhaafd blijft. Inmiddels zijn een aantal pensioendeskundigen van diverse partijen aan het werk om mogelijke oplossingen aan te dragen waarna CAO partijen hieruit straks de beste of misschien wel de minst slechte keuze maken. De uitkomst zal afhankelijk zijn van hetgeen we met de overige CAO voorstellen kunnen overeenkomen. Naar verwachting hebben de pensioenkosten invloed op de mogelijke loonsverhoging. Vandaar dat wij eerst alle komende situaties en mogelijkheden goed in beeld willen hebben voordat de CAO onderhandelingen daadwerkelijk worden opgestart. Naar verwachting kunnen wij u hierover in december meer laten weten.

Heeft u nog vragen of deze info dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Marten Jukema, tel 035-6460580 of een e-mail sturen naar hilversum@cnvdibo.nl