Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond en VBA dichtbij een CAO-akkoord 22-11-2005

Na een lange dag onderhandelen is CNV Dienstenbond donderdagavond laat met VBA dichtbij een CAO-akkoord gekomen. Zoals bekend liggen er een aantal moeilijke onderwerpen zoals pensioen, levensloop, vroegveilen en beloning, naast nog een aantal andere onderwerpen. Veel is besproken met elkaar en de volgende keer moeten de puntjes op de i gezet worden.

Over een aantal onderwerpen is inmiddels overeenstemming, maar omdat wij de CAO als een totaalpakket zien, moeten wel alle onderdelen met elkaar afgesproken worden. De volgende keer, maandag 28 november hopen we definitief tot een CAO-akkoord te komen. Een aantal afspraken is inmiddels wel gemaakt;

De looptijd is van 1 juli 2004 tot 1 juni 2007. De veiltijd zal in 2006 het hele jaar om 06.00 uur liggen

Loon: Op de eerstvolgende datum na het te bereiken akkoord wordt er een éénmalige uitkering gedaan van 0,5%. Op 1 januari 2005 zal er
1,25% structureel worden uitbetaald (met terugwerkende kracht dus). Op
1 januari 2006 zal er een structurele loonsverhoging komen van 1,5%. Op 1 januari 2007 zal er nog eens 0,5% structureel worden betaald aan de medewerkers.

Pensioen: Het kabinet heeft de fiscale mogelijkheden om vroeger met pensioen te gaan afgeschaft. Daarom moesten bonden en VBA nieuwe afspraken maken om toch te proberen om VBA-medewerkers vroeger te laten stoppen met werken. Dat is voor een goed deel gelukt. Na veel en lang rekenen blijft het uitkeringspercentage op 75%, maar zal de leeftijd waarop men kan stoppen met werken 62,5 worden. Dat kan overigens per individu nog gaan verschillen! Voor werknemers boven de 50 jaar is een overgangsregeling getroffen. Zij vallen daardoor niet in grote gaten. Wel wordt uw pensioen volledig geïndexeerd! Het oude pensioensysteem dat een eindloonregeling was, is omgezet in een middelloonregeling. Dat geeft meer zekerheid en stabiliteit.

De contributie van het vakbondslidmaatschap mag van het brutoloon worden betaald. Dat scheelt zeker de helft. Dit zijn de hoofdpunten, echter er zijn meer afspraken gemaakt. Over levensloop en nadere afspraken over de loonaanvulling bij ziekte worden de volgende keer nog afspraken gemaakt.

Omdat er veel vragen zullen zijn worden er ledenvergaderingen georganiseerd waar tekst en uitleg over de pensioenregeling en de andere afspraken over het mogelijk te bereiken akkoord wordt gegeven. Aan leden worden deze afspraken voorgelegd en besproken. De ledenvergaderingen zullen plaatsvinden op donderdag 8 december 2005 om 19.30 uur en op vrijdag 9 december 2005 om 11.30 uur. De locatie wordt aan leden zo spoedig mogelijk meegedeeld.

Deze CAO was een erg lastig traject en we zijn er nog niet. Er moet nog een onderhandeling komen. Leden hebben voorrang op informatie en hebben zeggenschap over hun arbeidsvoorwaarden. Echter, niet-leden profiteren mee van de afspraken die wij voor onze leden maken; dat kan toch niet! Maak ze lid!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw bestuurder Fedde Monsma. Dat kan per e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl of per telefoon: (023)5670615.