Harde resultaatgaranties mogelijk in nieuw Zorgstelsel

Oca

PERSBERICHT

OCA maakt resultaten in de Gezondheidszorg transparant

Amersfoort, 22 november 2005 - In het kader van het nieuwe Zorgstelsel 2006 lanceert OCA haar nieuwe concept 'Zorg-onafhankelijk zijn in de Zorg(r)'. Dit concept levert de oplossing voor de groeiende zorgconsumptie bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals schouder, nek, rug, bekken en chronische aandoeningen. Eén van de grootste kostenposten in ons Zorgstelsel en oorzaken van het ziekteverzuim in Nederland.

Al lange tijd boekt OCA succesvolle resultaten bij de behandeling van deze fysieke klachten in de bedrijfsgezondheidszorg. Deze successen introduceert OCA nu in de reguliere Zorg en heeft hiermee een pasklaar antwoord op de doelstellingen van het nieuwe Zorgstelsel.

OCA streeft met Zorgonafhankelijk zijn in de Zorg(r) naar een doorbraak in de toenemende zorgconsumptie. Als eerste zorgaanbieder in Nederland garandeert OCA dat bij 90 procent van de cliënten de afgesproken doelstellingen ook daadwerkelijk en duurzaam gerealiseerd worden. OCA heeft hiermee de primeur in het transparant maken van resultaten en daarmee het beheersen van kosten in de Gezondheidszorg.

Nieuwe visie op het bereiken van zorgonafhankelijk bij individuele patiënten

Nederland zit opgescheept met een verouderd paradigma voor het oplossen van klachten aan het bewegingsapparaat en chronische aandoeningen. Passief gedrag leidt tot een onnodige vertraging in het herstel. In de Zorg kan dit op termijn leiden tot een verhoogde zorgconsumptie. Onnodig en lang verzuim in de bedrijfsgezondheidszorg wordt hiermee in de hand gewerkt.

Recent onderzoek van het VU Medisch Centrum maakt duidelijk, dat een huisarts met tweeënhalf duizend patiënten circa 366 keer per jaar wordt geconsulteerd vanwege een klacht aan de arm, nek of schouder. Slechts eenderde van de patiënten rapporteert volledig herstel na 1 jaar. Behalve dat arm- nek- en schouderklachten dus belastend zijn voor zowel de patiënt als de maatschappij, door verlies van arbeidsproductiviteit, verzuimkosten en kosten Zorg, vergroten ze ook de werkbelasting van de huisarts.

Deze cijfers onderschrijven de visie van OCA, dat de huidige behandelmethoden weinig effectief zijn en leiden tot repeterende intensieve zorgconsumptie, vaak zonder uitzicht op een duurzaam resultaat.

Het huidige paradigma in de Zorg is afgestemd op het aannemen van een passieve houding van de patiënt bij klachten. Het nieuwe paradigma van OCA is gebaseerd op een visie van het nemen eigen verantwoordelijkheid en actieve behandelmethodieken. Bij klachten aan het bewegingsapparaat werkt OCA niet 'pijn- of klachtgericht' maar juist 'functiegericht en gedragsmatig'. Het uitgangspunt hierbij is: welke functie en welke activiteiten kan de patiënt nog uitoefenen met de klachten om concreet toe te werken naar snel en duurzaam herstel. Het zet cliënten juist aan tot een actieve houding, waarmee patiënten zelf grip krijgen op hun eigen belastbaarheid en belasting.

Deze succesvolle benadering heeft bewezen, dat het nemen van eigen verantwoordelijkheid niet eng of bedreigend hoeft te zijn, maar juist de sleutel is tot duurzaam herstel. Zelfstandige oplossingen leveren daadwerkelijk een bijdrage tot natuurlijk duurzaam herstel.

Directeur Melcherts van OCA: 'Wij zijn overtuigd van de noodzaak om bij klachten aan het bewegingsapparaat juist functiegericht te werken. Het leidt immers tot het snelle en duurzame herstel en voorkomt hiermee lang verzuim. Deze behandelwijze gaan wij ook invoeren in de reguliere zorg. Met het oog op het nieuwe Zorgstelsel verwachten wij, dat de successen van het functiegericht werken zeker gaan leiden tot structurele zorgonafhankelijkheid bij het individu'.

Marktwerking in het nieuwe Zorgstelsel oplossing voor onverantwoord hoge financiële risico's

De noodzaak van het nieuwe Zorgstelsel is evident. De laatste decennia was de groeivoet van zorguitgaven gemiddeld hoger dan die voor de hele economie. Volgend jaar geeft de gemiddelde Nederlander ruim 3.800 euro uit voor de zorg die onder de collectieve lasten vallen. In 1996 was dit nog maar 2.100 euro; een stijging van 81 procent in tien jaar!

Deze cijfers bevestigen de visie van OCA, dat de financiële risico's voor de verzekerde en verzekeraar hierdoor onverantwoord groot zullen worden op korte- en middellange termijn. Er is te weinig aandacht voor nieuwe paradigma's en innovatieve visies in de Zorg. Het streven om meer marktprikkels te introduceren in de zorg is een belangrijk onderdeel van de veranderingen in de zorg.

Marktprikkels kunnen goed werken voor wat betreft het leggen van de juiste en meer verantwoordelijkheid bij zowel de zorgaanbieder als de verzekerde. OCA onderstreept het belang van resultaatgerichtheid bij Zorgaanbieders. Volgens OCA werkt het mechanisme van de juiste beloning -als zorgaanbieders goed presteren én als ze minder goed presteren- zuiverend voor het totale zorgstelsel.

Directeur Melcherts van OCA: 'Zorg is pas succesvol als verzekerden zorg-onafhankelijk worden en duurzaam blijven. In het nieuwe stelsel heeft zorg pas toegevoegde waarde als de prestaties meetbaar bijdragen aan de mate waarin de verzekerde zorgonafhankelijk wordt. Op basis van bewezen programma's in de bedrijfsgezondheidszorg geeft OCA als de eerste zorgaanbieder in Nederland harde garanties af om verzekerden 'zorg-onafhankelijk' te laten zijn.

OCA werkt al jaren op basis van nieuwe inzichten vanuit een integrale multi-factoriële benadering. Bij meer dan 90 procent van de cliënten in de bedrijfsgezondheidszorg wordt het afgesproken resultaat bereikt. Deze prestaties dragen meetbaar bij aan de doelstellingen die in het nieuwe zorgstelsel gerealiseerd dienen te worden

Belangrijke speerpunten zijn een mentaliteitsverandering bij zorgaanbieders om de Zorg in de toekomst betaalbaar en beheersbaar te houden enerzijds. Anderzijds meer besef in de maatschappij dat kwalitatief goede zorg eenvoudigweg geld kost en niet vanzelfsprekend is.'.

Informatie over het concept 'Zorg-onafhankelijk zijn in de Zorg(r)': www.oca.nl/zorgconcept/

Over OCA

OCA (Orthopaedic Consultancy & Advising) is in 1992 opgericht en toonaangevende specialist voor klachten en belemmeringen aan het bewegingsapparaat van de mens.

In de loop der jaren heeft OCA een vooraanstaande positie verworven op het gebied van Werkhervatting & Reïntegratie en adequate Gezondheidszorg.

OCA heeft met haar 15 centra een landelijke spreiding. Meer dan 250 medewerkers werken dagelijks voor meer dan 7000 opdrachtgever. OCA werkt oor een groot aantal werkgevers, zowel de top-100 bedrijven als het MKB, zowel landelijk als regionaal. Ook werkt OCA nauw samen met bedrijfsartsen en Arbo-diensten om gezamenlijk preventie, werkhervatting en reïntegratie succesvol te laten zijn.

OCA-Werkhervatting & Reïntegratie zorgt jaarlijks dat 3500-4000 werknemers met (dreigend) arbeidsverzuim veroorzaakt door klachten en/of belemmeringen van het bewegingsapparaat weer in hun functie terugkeren.
OCA-Gezondheidszorg zorgt jaarlijks voor 5000-6000 cliënten om effectief van hun klachten af te komen.


Noot voor de redactie,