Groen!

Brussel, 21 november 2005

Groen! wil een reconversie- en toekomstplan voor de Kempen

Rudi Daems Het bedrijf Belgonucléaire in Dessel zal meer dan waarschijnlijk de deuren sluiten in het voorjaar van 2006. Alle 261 werknemers verliezen hun baan. Groen! wil dat de regering zoekt naar alternatieve werkgelegenheid voor alle werknemers die hun job verliezen. Daarvoor moet alle krachten in de Kempen samenspannen en een reconversieplan voor de Kempen vragen. De stopzetting van BN komt echter niet als een verrassing. De markt van de MOX-brandstof is al jaren in dalende lijn. En dat heeft niets te maken met de kernuitstap.

Groen! wil dat de federale en Vlaamse regering werk maken van een reconversieplan voor de nucleaire industrie in de Kempen. Dit werd in het voorjaar 2005 nogmaals bevestigd in het kader van haar Troevennota voor de Kempen (persconferentie, mei 2005). Groen! stelt voor dat we Milieu- en energietechnologie meer als een economische troef uitspelen voor Vlaanderen, en bij uitstek in de Kempen. Geen enkele regio heeft met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), INNOTEK, en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) de bouwstenen die de Kempen heeft. Met de uitbouw van de Milieutechnologievallei (MTV) en het Milieu-Innovatieplatform (MIP) moeten we deze voorlopersrol versterken. Groen! stelt in dit verband ook voor om de nucleaire zone Mol/Dessel gedeeltelijk om te vormen naar een bedrijventerrein, zodat extra bedrijven inzake energie- en milieutechnologie kunnen aangetrokken worden.

De Kempen beschikt over 2 gerenommeerde wetenschappelijke instellingen in Mol/Dessel: het federale SCK en het Vlaamse VITO. Het is toch Kafkaïaans dat VITO en SCK als overheidsinstellingen mekaar soms beconcurreren. Groen! stelt voor dat beide instellingen beter met mekaar samenwerken, in een eerste fase door samen te werken op gemeenschappelijke onderzoeksterreinen, in een tweede fase door bepaalde afdelingen van SCK over te hevelen naar VITO. De verruimde VITO kan zich dan ook toespitsen op onderzoek naar hernieuwbare energie, maar ook en vooral naar fundamenteel wetenschappelijk onderzoek terzake. Dat zal ons de kans geven om er nog meer een wetenschappelijke instelling met internationale uitstraling van te maken. Het nieuwe energie-instituut zou een belangrijke aantrekkingspool voor wetenschappers kunnen worden, een Vlaams 'Centre of excellence', waar meer dan ooit onderzoek kan gebeuren naar de opportuniteiten van zon, wind, water en biomassa. Er kan onderzoek komen naar biobrandstoffen, waterstof, micro-wkk's en de nieuwste zonnepanelen. Hiermee slaan we twee vliegen in één klap. De toepassing van hernieuwbare energie zal de druk op ons leefmilieu drastisch doen dalen. Bovendien zal een dergelijk energie-instituut heel wat spin-off-bedrijfjes opleveren en voor werkgelegenheid zorgen, die bijvoorbeeld een plek kunnen krijgen in het nabijgelegen MTV. Want één hoogtechnologische job zorgt gemiddeld voor 10 andere jobs.

De strikt nucleaire poot van het SCK blijft federaal. Dat is nodig. De problemen met nucleair afval zijn nog lang niet opgelost en de kennis over de bescherming tegen nucleaire straling blijft nodig. Ook de instellingen bevoegd voor nucleair afval (NIRAS) en nucleaire veiligheid (FANC) blijven federaal.

Groen! wil ook een misverstand de wereld uithelpen. Er bestaat geen directe relatie tussen de beslissing van ons land om uit de kernenergie te stappen, en de stopzetting van de activiteiten van BN. Reeds in 1993 werd onder de leiding van eerste Minister Dehaene een moratorium op het gebruik van MOX in Belgische kerncentrales ingesteld. Bovendien is de MOX-markt al jaren aan het opdrogen, want veel te duur en veroorzaker van nogal wat milieuvervuiling. Om nog maar te zwijgen over het risico voor verspreiding voor kernwapens Ook Electrabel en haar dochter Synatom zijn geen vragende partij voor nieuw gebruik van MOX in Belgische kerncentrales, vooral omwille van de te hoge kostprijs. Dit heeft energieminister Verwilghen (VLD) onlangs nog bevestigd in de Kamer van volksvertegenwoordigers.

Groen! vraagt tot slot dat er meer garanties komen inzake de provisies voor het nucléair passief, nu dat Electrabel volledig in Franse handen is terechtgekomen. De belastingbetaler mocht in het verleden al opdraaien voor het nucleair passief van Belgoprocess. Voor BN is er normaal geen probleem. Maar de provisies voor de ontmanteling van de kerncentrales (nu reeds 4 miljard euro!) zijn met Electrabel mee overgeheveld naar Frankrijk (overname Suez). Groen! vertrouwt deze situatie allesbehalve, en vraagt dat de provisie van 4 miljard overgeheveld wordt naar een overheidsinstelling, bijvoorbeeld het NIRAS (het Nationaal Instituut voor Radio-actief Afval en Splijtstoffen).

Rudi Daems, Vlaams volksvertegenwoordiger Groen!