Gemeente Hoorn


Gemeente waarborgt voortzetting De Woid en De Waalrakkers

Persbericht d.d.: 21 november 2005

De beoogde fusie per 1 januari 2006 tussen MAK Blokweer en de kinderboerderijen De Woid en De Waalrakkers is opgeschort. Vooralsnog komt er geen nieuwe organisatie die de verantwoordelijkheid voor het beheer en de exploitatie van MAK Blokweer, De Woid en De Waalrakkers gaat overnemen. Om in ieder geval de continuïteit van de kinderboerderijen De Woid en De Waalrakkers te waarborgen en in afwachting van verdere ontwikkelingen, is de gemeente bereid het beheer en de exploitatie voort te zetten.

De besturen van MAK Blokweer en De Woid wilden fuseren. Het bestuur van De Waalrakkers heeft nadrukkelijk in een vroeg stadium aangegeven niet aan de fusiegesprekken deel te nemen. Inmiddels heeft MAK Blokweer ook aangegeven dat zij zoveel risico's in deze fusie ziet dat zij hiervoor de verantwoordelijkheid niet wil dragen. Het bestuur van De Woid beraadt zich op de ontstane situatie. Verder is het bestuur van de Waalrakkers van plan om de banden met gelijkluidende kinderboerderij per 1 januari 2006 ter verbreken.

Ontstane situatie
De besturen van MAK Blokweer en De Woid hebben aangegeven dat de nieuwe organisatie een jaarbudget nodig heeft van 420.000 euro. Tijdens de fusiegesprekken is de gemeente steeds uitgegaan van een budget van 340.000 euro per jaar. Beide besturen hebben een poging gedaan om dit verschil te overbruggen. Daarbij is gebleken dat er wel enige bezuiniging mogelijk is, maar er geen kans bestaat om de jaarlijkse uitgaven te verlagen naar het budget van 340.000 euro.

Uitgangspunt
In de gemeentelijke notitie `New Time' over dit onderwerp staat dat per 1 januari 2006 de subsidierelatie met de drie instellingen wordt aangepast. MAK Blokweer ontvangt dan 180.000 euro en De Woid en De Waalrakkers elk 60.000 euro. Voor dit bedrag zijn zij vanaf dat moment volledig verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van hun voorziening. Voor het in stand houden van de voorziening moet er wel sprake zijn van een bestuur waarmee een subsidierelatie kan worden aangegaan. Ook moet het belang van deze voorziening door de wijkbewoners worden onderstreept. Bij het ontbreken van een bestuur zal de gemeente zorgen voor voortbestaan van de kinderboerderijen De Woid en De Waalrakkers. Bij een fusie is een structurele bonus van 40.000 euro per jaar in het vooruitzicht gesteld. Nu deze fusie vooralsnog niet doorgaat komt dit bedrag vrij. De gemeente wil dit bedrag voorlopig beschikbaar houden voor personele kosten.

Continuïteit
Om in ieder geval de continuïteit van de kinderboerderijen De Woid en De Waalrakkers te waarborgen en in afwachting van verdere ontwikkelingen, is de gemeente bereid het beheer en de exploitatie voort te zetten. MAK Blokweer gaat vooralsnog door zoals nu.
---