AutoRai

Saab wint prestigieuze prijs met BioPower

(11/22/2005)
De Saab 9-5 2.0t BioPower is door het Amerikaanse tijdschrift âPopular Scienceâ uitgeroepen tot âBest of Whatâs newâ. Een titel die wordt uitgereikt aan producten of technologieën die een belangrijke vooruitgang in hun categorie vertegenwoordigen. In totaal waren er honderd baanbrekende producten voor deze onderscheiding genomineerd, waaronder de Saab 9-5 BioPower die met zijn ethanol aangedreven verbrandingsmotor nieuwe maatstaven zet op het gebied van milieuvriendelijke technologieën.

In het decembernummer van âPopular Scienceâ, traditioneel het best gelezen nummer van het jaar, zal een artikel worden gewijd aan de Saab 9-5 2.0t BioPower. Daarnaast pronkte de auto op de tentoonstelling âPopular Science Best of What's New Winnersâ die begin november in het Grand Terminal Central Station van New York werd gehouden.

âWe zijn zeer vereerd door de uitverkiezing tot âBeste Nieuwe Productâ van âPopular Science' â, aldus Jan-Ãke Jonsson, managing director van Saab Automobile. Op korte termijn is ethanol een effectief middel om in onze energiebehoefte te voorzien. Het is een eerste stap van fossiele brandstoffen naar meer duurzame technologieën, zoals die in ontwikkeling zijn.â

Trendsetter
Saab is met de door ethanol aangedreven auto een trendsetter binnen het luxe segment. Ethanol is een ecologisch verantwoorde, vernieuwbare energiebron. De Saab 9-5 BioPower combineert daarmee de voordelen van een âgroeneâ auto met sportieve prestaties. De auto levert zelfs meer vermogen dan zijn benzine-equivalenten en is bovendien in staat om ook op andere op ethanol gebaseerde brandstoffen of op mengsels van benzine en ethanol te rijden.

Ethanol wordt op commerciële wijze gewonnen uit landbouwoogsten of bosbouwresten. In tegenstelling tot benzine zorgt ethanol als brandstof niet voor een stijging van het CO -gehalte in de atmosfeer. CO is het broeikasgas dat bijdraagt tot opwarming van de aarde. Bij de verbranding van ethanol komt ook CO vrij, maar dat wordt gecompenseerd door de hoeveelheid CO die weer uit de atmosfeer wordt opgenomen door de planten die voor de ethanolproductie worden gekweekt.

In Zweden is de Saab 9-5 BioPower al sinds januari 2005 te koop. Saab USA zal op de komende autoshow van Los Angeles en op de Noord-Amerikaanse âDetroit Motor Showâ een 300 pk sterke conceptversie van de 9-5 BioPower presenteren. Verder is Saab voornemens om met deze bekroonde techniek ook een BioPower-versie van de 9-3 Sport Sedan en de 9-3 Sport Estate uit te brengen.

Sportieve prestaties
De Saab 9-5 2.0t BioPower loopt op E85, een mengsel van ethanol en benzine. Daarmee levert de krachtbron een indrukwekkend vermogen van 180 pk (132 kW). Dat is een stijging van maar liefst 20 procent ten opzichte van het maximumvermogen van de, op zichzelf al potente, benzineversie die 150 pk (110 kW) levert. Het maximum koppel van de ethanolversie bedraagt een imposante 280 Nm. 16 procent meer dan de 240 Nm van de benzinekrachtbron.

De Saab 9-5 2.0t BioPower is daarmee tot zeer sportieve prestaties in staat. De sprint van 0 tot 100 km/uur speelt hij klaar in 8,5 seconden, terwijl de inhaalspurt tussen 80 tot 120 km/uur in de vijfde versnelling slechts 12,6 seconden in beslag neemt. De benzineversie heeft daar respectievelijk 9,8 en 14,9 seconden voor nodig.

Eerbetoon
De titel âBest of Whatâs Newâ is het ultieme eerbetoon van Popular Science. Het is het resultaat van een jaar werk, waarin we duizenden producten evalueren', aldus Mark Jannot, hoofdredacteur van Popular Science. 'Deze prijs wordt toegekend aan vernieuwende producten die niet alleen van invloed zijn op onze huidige manier van leven, maar die ook onze denkwijze over de toekomst veranderen.'

De prijs voor Beste Nieuwe Product wordt toegekend aan honderd nieuwe producten en technologieën in twaalf categorieën: autotechniek, lucht- en ruimtevaart, auto's, computers, constructie, gadgets, algemene innovatie, home entertainment, huishoudelijke techniek, persoonlijke gezondheid, fotografie en recreatie.

Saab is wereldwijd toonaangevend op het gebied van premium autoâs die gebruik maken van bio-ethanol, een milieuvriendelijke energiebron. Deze plantaardige brandstof, E85, kan in de toekomst een belangrijke rol spelen in de alternatieve energievoorziening voor autoâs, waarbij nauwelijks een beroep wordt gedaan op de wereldwijde olievoorraden en waarbij de voordelen voor het beschermen van het milieu enorm zijn. E85 schaadt het milieu niet en is voor 85 procent samengesteld uit plantaardige brandstof en voor 15 procent uit benzine.

BioPower in Nederland
Saab maakt in Nederland deel uit van de werkgroep E85, waarin talloze bedrijven en organisaties zitting hebben die op welke wijze dan ook betrokken zijn bij mobiliteit en brandstof, zoals diverse gemeentelijke instanties, ministeries, brandstof, leveranciers en pompstationhouders.

Saab is met haar producten dan ook volledig berekend op de komst van E85. Colin Ouwerling, Manager Marketing Saab Nederland: âWij zijn op dit moment echter nog sterk afhankelijk van andere partijen, zoals overheid en brandstofleveranciers, omdat er nog geen breed-dekkende infrastructuur is voor de levering van ethanol aan de klant. Saab Nederland volgt de ontwikkelingen op het gebied van E85 met grote interesse en overweegt in 2006 een BioPower model in Nederland te introduceren.â