Eerste kamer

D66: Overheid ontbeert visie op lokaal en middenbestuur


- Overheid heeft geen visie op het lokaal en middenbestuur
- Exporteren van normen en waarden vereist orde in eigen huis
- Breidt de bevoegdheid van de Verenigde Vergadering uit tot Europese Zaken
- Voer ten behoeve van het Europa debat het Deense model in
- Geef alsnog een generaal pardon.

Fractievoorzitter Eddy Schuyer van D66 verwijt de regering een gebrek aan visie op het lokale en middenbestuur, zo zal hij tijdens de Algemene Beschouwingen in de Eerste Kamer op dinsdag 22 november betogen. Vergeefs wordt gewacht op een reactie op de noodkreet van de zogenoemde Holland Acht, de burgemeesters van de vier grote steden en de commissarissen van de Koningin van de randstadprovincies. Er is veel te veel bestuurlijke drukte en dat werkt verstikkend voor mensen, bedrijfsleven en lagere overheid. De regering is niet alleen in zichzelf gekeerd waar het Europa betreft maar ook waar het de omgang met de lagere overheden betreft. Daarenboven maakt de Overheid zich veel te veel afhankelijk van anderen, waardoor het de greep op de samenleving dreigt te verliezen. Voorbeelden zijn de problemen bij het openbaar vervoer en de energievoorziening.

Om de impasse na het Europees referendum te doorbreken, pleit Schuyer voor invoering van het zogenoemde Deense model, waarbij de regering met het parlement in debat treedt alvorens standpunten over Brusselse voorstellen in te nemen. Schuyer pleit voor een grondwetswijziging, waardoor de besluitvorming over Europese verdragen en over de subsidiariteitvraag kan plaats vinden in de Verenigde Vergadering, de bijeenkomst van Eerste en Tweede Kamer gezamenlijk.
Schuyer geeft als ander voorbeeld van zinloze bestuurlijke drukte de gang van zaken rondom het integratiebeleid. Een generaal pardon voor de enkele duizenden gecombineerd met een streng toegangsbeleid, zou veel leed besparen en daarenboven op maatschappelijke acceptatie kunnen rekenen, waardoor burgerlijke ongehoorzaamheid niet verder door de overheid wordt uitgelokt.

Schuyer zal morgen de premier feliciteren met een eredoctoraat inzake de Europese inzet over normen en waarden, maar hij stelt vast dat Balkenende in eigen huis nog veel werk op dat terrein braak laat liggen.