FNV

Actiedreiging bij Smit Tak in binnen- en buitenland

Bij Smit Havensleepdiensten in Rotterdam en bij Smit Tak in binnen en buitenland dreigt het personeel in actie te komen. Aanleiding is het vastlopen van het cao-overleg. FNV Bondgenoten heeft het bedrijf een ultimatum gesteld.
Gaat Smit voor 0:00 uur dinsdag 22 november niet in op de eisen van de bond, dan volgen acties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten.

Woensdagavond mislukte het laatste overleg met de werkgever. "Zelfs onder druk van een ultimatum weigert Smit ons tegemoet te komen", zegt vakbondsbestuurder Cees Bos. De actiebereidheid onder de mensen is groot. Het gaat niet alleen over het cao-conflict. Er bestaat een langer sluimerend gevoel van ongenoegen over de wijze waarop het management met hen omgaat."

Het conflict voor de cao over de vijfhonderd werknemers draait onder andere om loonsverhoging, pensioenpremie, overwerkvergoedingen en de ziektekostenverzekering.

Als Smit niet op de eisen van de bond in gaat, zullen de sleepboten geen schepen de havens van Rotterdam meer binnen brengen of vanuit de haven naar buiten begeleiden. Dat heeft gevolgen voor verschillende bedrijven in de Rotterdamse haven.

Als ook bij Smit Tak (tegenwoordig Heavy Lift en Transport) acties uitbreken zal dat ook gevolgen hebben voor de werkzaamheden in het buitenland. Zo zijn werknemers van deze divisie werkzaam in Brazilië en in de Golf van Mexico, waar zij de vernielingen van de orkaan Katarina aan het herstellen zijn.