Universiteit Maastricht

15 november 2005
Wereldbank presenteert rapport in Maastricht op 22 november Omvang en impact van geldovermakingen door migranten

Volgens recent onderzoek van de Wereldbank bedraagt het totale (officieel geregistreerde) bedrag dat migranten in 2005 naar hun thuisfront overmaakten circa 167 miljard dollar. De Wereldbank schat dat daar nog eens de helft bijkomt aan niet-geregistreerde overmakingen. Daarmee zijn geldovermakingen door migranten (remittances) de grootste externe financieringsbron voor ontwikkelingslanden.

De jaarlijkse rapportage van de Wereldbank (World bank Global Economics Prospects 2006: International Remittances and Migration) beschrijft de omvang van deze geldstromen en hun belang voor de armoedebestrijding in ontwikkelingslanden.

De Nederlandse presentatie van dit rapport vindt plaats op 22 november in Maastricht. Organisatoren zijn de Wereldbank, NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling), Universiteit Maastricht, in samenwerking met de Evert Vermeer Stichting en SID (Society for International Development). Het programma start met een presentatie van het rapport door Uri Dadush (directeur van het International Trade Department) en Andrew Burns (senior econoom bij de Development Economics Prospects Group), gevolgd door een publieksdebat onder leiding van Jo Ritzen (voorzitter College van Bestuur UM en voormalig vice-president van de Human Development Department van de Wereldbank) en Hein de Haas (onderzoeker en docent aan het Centre for International development Issues, CIDIN). De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Noot voor de pers:
Klik hier voor de uitnodiging.
De presentatie en het debat worden voorafgegaan door een persbriefing, waar journalisten in de gelegenheid worden gesteld om de inhoud en de implicaties van het rapport te bespreken met twee vertegenwoordigers van de Wereldbank, Uri Dadush en Andrew Burns. De persbriefing vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur in het bestuursgebouw van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 2-4 (op 2 minuten loopafstand van de rechtenfaculteit).
Tijdens de persbriefing wordt een Nederlandstalige samenvatting van het Wereldbankrapport uitgereikt.
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Roeland Muskens, tel 06-21278493, e-mail r.muskens@chello.nl