Vlaamse overheid

Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 14

NOVEMBER 2005

Diversiteitsdag op dinsdag 22 november 2005

Het departement Leefmilieu en Infrastructuur (LIN) voert gelijke kansen en diversiteit in het personeelsbeleid hoog in het vaandel. Daarom organiseert het team Gelijke Kansen van de administratie Wegen en Verkeer (AWV) voor het eerst een diversiteitsdag, een
sensibiliseringsproject dat in het teken staat van het anders-zijn en het waarderen van de verschillen.

De diversiteitsdag heeft plaats op 22 november 2005 in het Europees Conferentiecentrum, Markiesgebouw, Markiesstraat 1 in Brussel. Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt zal op de dag aanwezig zijn.

Verscheidenheid of diversiteit is niet meer weg te denken uit onze moderne samenleving. Onze maatschappij is een bonte mengeling van culturen, normen en leefgewoonten. Het is dan ook wenselijk dat elke organisatie streeft naar een weerspiegeling van de maatschappij in de samenstelling van haar personeelsbestand.

Om die verscheidenheid te bereiken binnen het personeelsbestand van onze organisatie, moeten de verschillen erkend en gewaardeerd worden, en moeten ze er een plaats in vinden. Ook de diversiteit in geslacht, leeftijd, opleiding, ervaring, functie, handicap enzovoort kunnen een meerwaarde betekenen binnen de dienstverlening in deze uiterst diverse maatschappij. Mensen met verschillende achtergronden zorgen voor nieuwe ideeën, opvattingen en invalshoeken. Het is ook de taak van AWV om actief alles in het werk te stellen zodat iedereen gelijke kansen krijgt en alle aanwezige kwaliteiten en talenten kan benutten in een aangename werkomgeving.

Het team Gelijke Kansen van de administratie Wegen en Verkeer wil tijdens de Diversiteitsdag zijn afdelingshoofden, stafleden en
personeelsverantwoordelijken sensibiliseren over dit thema door de deelnemers als het ware onder te dompelen in een diversiteitsbad.

Voor de middag krijgen ze een uiteenzetting over het Vlaamse beleid inzake evenredige arbeidsdeelname in de private en publieke sector.

Gastsprekers zijn:


- Chris Caestecker, directeur-generaal van AWV;
- Prof. dr. Machteld De Metsenaere van de VUB, voorzitster van het Diversiteitsforum;

- Ingrid Pelssers, emancipatieambtenaar van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap;

- Ria Claessens, voorzitster van het team "Gelijke Kansen AWV";

- Michiel Van de Voorde, coördinator bij de afdeling Werkgelegenheidsbeleid;

- Stijn Germeys, projectbegeleider allochtonen bij CQ Staffing.

Na de middag worden praktijkgetuigenissen afgelegd door Severine D'Hondt en Beatrix Verbiest, twee personeelsleden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap met respectievelijk een visuele en auditieve handicap. Daarna kunnen de genodigden zelf actief deelnemen aan een van de twee workshops: "Vooroordelen veroordelen" en "Diversiteit bekeken door een andere bril".

Vlaams minister van Gelijke Kansen Kathleen Van Brempt zal deze dag afsluiten met een slotwoord.

Het team Gelijke Kansen AWV is met deze diversiteitsdag niet aan zijn proefstuk toe. In het verleden heeft het al verschillende acties op touw gezet: aanmaken en verspreiden van affiches, een infosessie over ontoelaatbaar gedrag, genderneutrale
functiebeschrijvingen enzovoort.

Om iedereen die werkt in het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap de kans te geven mee de sfeer op te snuiven van de diversiteitsdag, zal in sommige restaurants van de Vlaamse Gemeenschap een menu aangeboden worden uit de wereldkeuken.

Ten slotte hoopt het team Gelijke Kansen om volgend jaar in het kader van diversiteit een evenement op te zetten waaraan alle personeelsleden kunnen deelnemen.