Taal in Bedrijf

Senternovem

Taal in Bedrijf

De succesvolle bijeenkomst van Team voor Taal op 21 januari 2004 krijgt een prominent vervolg op dinsdag 22 november 2005 in het Evoluon in Eindhoven: Taal in Bedrijf. De focus van deze bijeenkomst ligt op de brede toepassingsmogelijkheden van de combinatie van taal- en spraaktechnologie in het bedrijfsleven en binnen de overheid.

Hoewel taaltechnologie en spraaktechnologie al een aantal jaren worden gebruikt, wordt het steeds duidelijker dat beide technologieën, onder meer door verbeterde hardware en software en een toenemend inzicht in de achterliggende processen, meer en meer naar elkaar toe groeien. Ook aan de vraagzijde zien we dit: contacten tussen bedrijven en hun klanten lopen steeds vaker via meerdere media (telefoon, internet, e-mail). Het (semi-) automatisch afhandelen van deze dialogen met een combinatie van taal- en spraaktechnologie levert dan ook een significante bijdrage aan de effectievere en efficiëntere afhandeling van de informatie uitwisseling tussen organisaties en hun cliënten. Zo kunnen deze technologieën gebruikt worden voor segmentatie van de markt, identificatie van de klant, classificatie van het gespreksonderwerp, het automatisch genereren van adequate antwoorden, of het stellen van een logische vervolgvraag.

Taal in Bedrijf is het jaarlijks terugkerende Vlaams-Nederlandse ontmoetingsplatform op het gebied van taal- en spraaktechnologie voor investeerders, managers, bestuurders, wetenschappers én vooral voor gebruikers. De organisatoren van Taal in Bedrijf streven ernaar om de mensen en organisaties die taal- en spraaktechnologie toepassen of willen toepassen bij elkaar te brengen, zodat nieuwe kansen worden gecreëerd. Tijdens het congres worden recente succesvolle toepassingen van taal- en spraaktechnologie gepresenteerd, geanalyseerd en bediscussieerd.

In het ochtend gedeelte gaan Co Berendsen (Boer & Croon Nextrategy), Luc Soete (UNU-Intech/MERIT) en Hans Appel (SUN Microsystems) vanuit hun eigen visie een toelichting geven op taal- en spraaktechnologie.

Op de bijeenkomst kan via de informatiemarkt kennis gemaakt worden met de instellingen en bedrijven die al succesvol taal- en spraaktechnologie toepassen. Tijdens de parallelsessies in de middag wordt nader ingegaan worden op de kansen van taal- en spraaktechnologie en op de laatste ontwikkelingen op het gebied van commerciële toepassingen. Meer dan twintig verschillende business cases uit verschillende sectoren in Nederland en Vlaanderen passeren de revue. De sectoren zijn onderwijs, toerisme, cultuur & vrije tijd, transport & logistiek, overheid & publieke diensten, media, gezondheidszorg, financiële sector en telecom & infrastructuur. Er is een speciale sessie over taal- en spraaktechnologie voor mensen met communicatieve beperkingen.

Taal in Bedrijf wordt het netwerk-evenement om kennis te maken met de spelers in de markt en de wetenschap. Reserveer 22 november in uw agenda. Op www.taalinbedrijf.org staat alle informatie over de bijeenkomst.

STEVIN
Taal in Bedrijf wordt georganiseerd in het kader van het Vlaams-Nederlandse STEVIN-programma. STEVIN (Spraak- en Taaltechnologische Essentiële Voorzieningen In het Nederlands) is een meerjarig onderzoeks- en stimuleringsprogramma voor Nederlandstalige taal- en spraaktechnologie dat gezamenlijk door de Vlaamse en Nederlandse overheid wordt gefinancierd. Bedoeling van het STEVIN-programma is het stimuleren van de taal- en spraaktechnologische sector in Vlaanderen en Nederland, zodat de innovatiecapaciteit van deze sector kan worden vergroot en tegelijkertijd ook de positie van het Nederlands in de moderne informatie- en communicatiewereld kan worden versterkt. Het STEVIN-programma is van start gegaan op 15 september 2004 en heeft een looptijd van vijf jaar. STEVIN wordt gecoördineerd en financieel beheerd door de Nederlandse Taalunie.