Ingezonden persbericht
GEZOND BINNENKLIMAAT
Veel mensen denken bij milieuvervuiling aan buitenlucht, water, bodem en voedsel. Maar de risico's van binnenlucht zijn ook groter dan men denkt. De meeste mensen brengen het grootste deel van de tijd door in gebouwen. En de lucht in die gebouwen en huizen is meestal niet gezond. De binnenlucht bevat gewoonlijk meer vervuiling dan de buitenlucht. De vervuiling komt onder andere uit bouwmaterialen, kunststof en drukwerk. Ook stoken, koken en roken verspreiden gevaarlijke stoffen. Door douchen en wassen komt vocht in huis. Een volwassene ademt dagelijks op z'n minst 10 kilo lucht in. Dat is meer dan zijn consumptie van voedsel plus drank.
Veel gezondheidsschade
Ruw geschat draagt de binnenlucht in ons land jaarlijks bij aan tienduizenden ziektegevallen en aan een paar duizend sterfgevallen. Het gaat om o.a. stress, vermoeidheid, hoofdpijn, last van ogen, neus, keel en oren en andere onduidelijke klachten. Verder gaat het om ziektes zoals astma, longkanker, hartinfarct of beroerte. Ook zijn er nog altijd ongeveer tweehonderd slachtoffers van kolendampvergiftiging per jaar, waarvan er tien overlijden. Daar bovenop komen nog de risico's van roken. Tabaksrook vervuilt ook het binnenmilieu van huizen waarin iemand rookt.
Bronnen
Bronnen voor schadelijke stoffen en vocht in de binnenlucht zijn bijvoorbeeld het gasfornuis, afvoerloze geiser, verf, lijm, schoonmaakmiddelen, spaanplaat, drogend wasgoed, maar ook een open haard, brandende kaarsen en natuurlijk roken. Uit bouwmaterialen en vanuit de bodem kunnen van nature voorkomende, maar schadelijke dampen, en vocht de binnenlucht vervuilen. Huisdieren en huisstofmijt dragen ook bij aan de vervuiling van de binnenlucht.
Ventilatie, tips en adviezen
Om de gezondheidsschade zoveel mogelijk te beperken, moet de vervuilde, vochtige lucht door ventilatie het huis uit. Over ventileren in huis bestaan nogal wat misverstanden. Veel mensen denken dat een tijdje het raam openzetten voldoende is. Dat is niet zo. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer in de woning op. En dat kan leiden tot klachten zoals hoofdpijn, geïrriteerde luchtwegen, astma en allergische reacties. Beter is het om te zorgen voor een constante ventilatie. Net als wijzelf moet ook een huis de hele dag ademhalen.
Goed ventileren is 24 uur per dag ventileren
. De aanwezige ventilatieroosters in huis zoveel mogelijk open, 24 uur per dag
. Raampjes op een kier
. Mechanische ventilatie aan (en natuurlijk regelmatig onderhouden)
. Tijdens stofzuigen, koken, en na het douchen het raam wijder openzetten
Huizen worden vaak luchtdicht gehouden om energie te besparen, maar frisse buitenlucht is sneller te verwarmen dan vochtige binnenlucht. Ventileren zorgt dus voor een gezond binnenklimaat en kan zelfs energiebesparend zijn.
Informatie
Verdere informatie is te vinden op www.vrom.nl en www.gezondbinnen.nl. De brochure "Gezond en Veilig Wonen" is te downloaden via de website www.hdk.nl bij ggd onder publicaties of kan besteld worden bij de GGD Kennemerland 023-5115960. Informatie over een gezond binnenmilieu kan bij de afd. Algemene Gezondheidszorg, medische milieukunde, Rinske Keuken, 023 - 5115963 of Loes Staal, 5115965.
---- --