Ingezonden persbericht


Society for International Development - afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

POLITIEK EN RELIGIE IN TIJDEN VAN TERRORISME: CRISIS IN DE MODERNITEIT

SID-lezing Scott Thomas 2e over godsdienst - ontwikkeling - internationale betrekkingen

De 'wederopstanding' van religie als factor in de internationale betrekkingen vloeit voort uit de zoektocht van mensen naar identiteit en authenticiteit, en niet uit fundamentalisme. Dat stelt de Amerikaanse politicoloog Scott Thomas aanstaande maandag in een lezing voor de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID). Volgens Thomas kan 'authenticiteit' een concurrent worden van 'ontwikkeling', als sleutel om de politieke ambities van de niet-westerse wereld te begrijpen. De lezing - getiteld: 'How shall we then live? Politics, Religion and Communities in an Age of Global Terrorism' - is de tweede in een serie over de relatie tussen religie, ontwikkeling en internationale betrekkingen. Datum: maandag 21 november 2005; Locatie: Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam; tijd: 18.00u.

Scott Thomas zet vraagtekens bij de nadruk die in het huidige debat over de rol van religie wordt gelegd op het toenemend fundamentalisme. Een verschijnsel dat zou worden gevoed door een belemmerde overgang naar moderniteit. Hij stelt dat de heropleving van religie veel breder is dan Islamitisch of Christelijk fundamentalisme en gezien moet worden als een 'crisis van de moderniteit'. Er is immers ook een enorme groei in niet-fundamentalistische religieuze stromingen. Zie het Katholicisme (charismatisch dan wel conservatief), het evangelisme van de Pinkstergemeenten, het spiritualisme van de New Age, Westers Boeddhisme, en Japans traditionalisme.

De verklaring van de opmars van nieuwe godsdienstige bewegingen ligt volgens Thomas in de zoektocht van mensen naar het antwoord op de vraag wie ze zijn in dit verwarrende tijdsgewricht. Zo proberen ze houvast op hun leven te krijgen. Tegelijk vormen ze politieke, economische, en sociale systemen die aansluiten op de morele basis van hun land, hun cultureel erfgoed en hun tradities. Wereldwijd zijn mensen vandaag op zoek naar 'authenticiteit'.

Deze ontwikkeling vormt een wezenlijke uitdaging voor het Westerse concept 'moderniteit- vooruitgang- ontwikkeling' en stelt deze in feite ter discussie. 'Authenticiteit' kan zo een concurrent worden van 'ontwikkeling' als sleutel om de politieke ambities van de niet-westerse wereld te begrijpen. Daarbij ondermijnt de combinatie religie, nationalisme en globalisering 'traditionele' paradigma's van diplomatie, ontwikkelingssamenwerking en Westerse hegemonie. Thomas bepleit daarom een heroverweging door Westerse landen van de rol en positie van cultuur en godsdienst in de benadering van internationale betrekkingen. Dat betreft zowel de theorie, het beleid en de praktijk. Voor elk niveau zal Thomas in zijn lezing concrete suggesties doen.

Scott M. Thomas (VS) doceert internationale betrekkingen en ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Bath (UK) en bekleedt momenteel tevens een bijzonder hoogleraarschap aan de faculteit voor Politieke Wetenschappen van het Calvin College in Grand Rapids (VS). Recent verscheen van zijn hand 'The Global Resurgence of Religion and the Transformation of International Relations'.

SID-Nederland stelt in haar lezingenserie 2005-2006 het verband tussen religie, ontwikkeling en internationale betrekkingen centraal. Daarbij gaat het vooral over de rol van religie in het internationale politieke en publieke domein. De nadruk ligt op sociaal-economische processen; de bevordering van democratie; de verzoening na grootschalig geweld; en de versterking van internationale samenwerking. In de serie spreken internationale deskundigen met verschillende academische en religieuze achtergronden, waaronder Peter Berger, Karen Armstrong, Hans Opschoor, Thomas Pogge, Olivier Roy, Riffat Hassan, Abdullahi An-Na'im en Jonathan Fox. ___________________


Ingezonden persbericht