Gemeente Berkel en Rodenrijs



De Wmo: nieuwe taken voor de Gemeente
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) komt eraan. Met ingang van juli 2006* geeft deze wet de gemeente taken die nu vallen onder de Welzijnswet, de Wet voorzieningen gehandicapten (WvG) en delen uit de Algemene Wet BijzondereZiektekosten (AWBZ). De invoering van de Wmo is onderdeel van een bredere herziening van het zorgstelsel. De wet wordt gefaseerd - en in 3B-verband - ingevoerd. Dat betekent dat de gemeenten niet alle taken uit de nieuwe Wmo meteen moet uitvoeren, maar dat de gemeente er geleidelijk aan steeds meer taken bij krijgt.

Doel Wmo
Het doel van de Wmo is dat iedereen, ook kwetsbare groepen, mee kan doen met de samenleving. De Wmo gaat er van uit dat mensen zoveel mogelijk voor zichzelf en elkaar zorgen. Als dat niet lukt, is de gemeente er om ondersteuning te bieden. Dat kan bijvoorbeeld door het stimuleren van
vrijwilligerswerk en mantelzorg, maar ook met goede informatie, advies en huishoudelijke hulp.

De Gemeente
De centrale gemeentelijke rol in de Wmo biedt volop kansen. De gemeente staat immers dicht bij de burger en is hierdoor bij uitstek in staat om in te spelen op de lokale ondersteuningsbehoefte. Voor cliënten en burgers betekent de komst van de Wmo dat integrale ondersteuning mogelijk wordt. Voor organisaties wordt de gemeente een herkenbaar aanspreekpunt dat de regie voert over het gehele aanbod van de Wmo.

Rol organisaties
De gemeente wil organisaties die een aanbod op het gebied van zorg, welzijn en wonen hebben graag betrekken bij de beleidsvoorbereiding. Zij hebben immers veel expertise op het gebied van maatschappelijke ondersteuning en zullen een belangrijke rol spelen bij de uitvoering van het Wmo-beleid. De gemeente zal natuurlijk ook (vertegenwoordigers van) zorgvragers bij de beleidsvoorbereiding betrekken. Zij kennen de behoeften, wensen en eisen van de gebruikers van voorzieningen. De gemeente nodigt haar partners uit om gezamenlijk ideeën uit te wisselen over hoe de Wmo het beste uitgevoerd kan worden. Nadat de gemeente haar Wmo-beleid heeft vastgesteld, zal ze met uitvoeringsinstanties afspraken maken of contracten sluiten over de uitvoering van onderdelen van het aanbod.

Planning
De Wmo gaat op 1 juli 2006* in. Dat betekent dat de gemeente volop bezig is met de voorbereiding van de uitvoering. Zorgvragers en partijen uit het veld spelen daarbij een rol op de volgende momenten:


1. Op 6 december aanstaande organiseert de 3B-gemeente van zowel ´s middags als ´s avonds een informatiebijeenkomst met als doel meer informatie te geven over de Wmo.


2. Begin januari 2006 organiseert de gemeente een burgerraadpleging waarbij burgers, partners uit het veld en belangenverenigingen worden uitgenodigd om ideeën uit te wisselen over de richting van het beleid. Het doel is om van gedachten te wisselen over een drietal onderwerpen: huishoudelijke hulp, informatie/advies en de inzet van mantelzorg/vrijwilligers. Om goed te kunnen discussiëren zal dit in kleine groepen gebeuren. Als u interesse heeft voor deze raadpleging dan is er tijdens de informatiebijeenkomst gelegenheid u hiervoor aan te melden. Bij grote belangstelling zal de 3B-gemeente hierin een selectie aanbrengen.


3. Mede op basis van de raadpleging stelt de gemeente een kadernota op over de uitvoering van de Wmo. Hierna treedt de gebruikelijke inspraakprocedure in werking en hebben belanghebbenden een termijn van vijf weken om hierop te reageren.


4. Mede op basis van deze nota zal de gemeente uitvoeringafspraken maken met aanbieders van ondersteuningsdiensten.


* Het wetsvoorstel moet nog door de 1e en 2e Kamer worden aangenomen en naar verwachting zal na dit met ingang van 1 mei bekend zijn. Na goedkeuring zal de Wmo vanaf 1 juli 2006 gefaseerd - en in 3B verband
- worden ingevoerd.

Laatste wijziging website: 21 november 2005
Copyright © 2003 Gemeente Berkel en Rodenrijs