D66

Er komen strenge maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. D66 heeft milieustaatssecretaris Van Geel er van overtuigd dat binnen tien jaar alle vieze auto's van de weg moeten. Kamerlid Boris van der Ham: `Dankzij onze druk gaat de staatssecretaris in Europa bepleiten om roetfilters vanaf 2007 verplicht te stellen op alle nieuwe auto's en komen er honderden miljoenen beschikbaar voor het plaatsen van roetfilters op bestaande wagens. Daarmee hebben automobilisten en bedrijven geen excuus meer om hun vieze auto niet schoner te maken'.

Om de druk verder op te voeren stelde D66 voor om binnen tien jaar via de APK-keuring alle auto's te verplichten een roetfilter te hebben. Vanaf dat moment zullen dus alle nieuwe en dan bestaande auto's schoon moeten zijn.

D66 pleit ook voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor een extra heffing op diesel. Van der Ham: `Het geld dat daarmee zou kunnen worden verdiend moet worden besteed aan klimaatbeleid en aan het verbeteren van de lucht. Als de heffing zo'n duidelijk doel heeft is dat voor mensen veel beter te accepteren dan als het geld gewoon naar de schatkist vloeit'.
17-11-2005 18:59