Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting


Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting

Nogmaals de Nieuwe Zorgverzekering

21-11-2005
Onderstaand artikel is eind oktober geschreven voor het CF-Nieuws dat in december a.s. zal verschijnen. Doorgaans worden artikelen niet voor het verschijnen van het CF-Nieuws op de website geplaatst, maar vanwege de actualiteit is ervoor gekozen dit artikel eerder dan gebruikelijk op de website te zetten.

Premies en pakketten
Over de nieuwe zorgverzekering heeft u ongetwijfeld al veel informatie ontvangen. Ook op de website van de NCFS en in het CF-Nieuws heeft u hierover kunnen lezen. In het vorige CF-Nieuws kunt u een overzicht vinden van wat met ingang van 1 januari gaat veranderen, wat er komt aan rechten en plichten, welke keuzemogelijkheden er komen, wat de inhoud van het basispakket wordt en wat de financiële gevolgen zijn. Maar niet alles was al duidelijk en uitgekristalliseerd. En dat is, op moment van schrijven van dit artikel, nog steeds zo. Het wachten is op het aanbod van de zorgverzekeraars. Zij bepalen de hoogte van de nominale premie en de keuzemogelijkheden met betrekking tot de basisverzekering. En natuurlijk de inhoud van de aanvullende pakketten en de bijbehorende premies.
In het volgende CF-Nieuws valt hierover waarschijnlijk meer te melden. Intussen kunt u informatie vinden via de websites van de zorgverzekeraars en de websites van de overheid zoals www.denieuwezorgverzekering.nl en www.kiesbeter.nl.

Collectieve verzekering
Het nieuwe zorgstelsel maakt het voor alle rechtspersonen met een collectiviteit mogelijk om een collectieve verzekering af te sluiten. Tot op heden was het mogelijk voor werkgevers om collectieve contracten af te sluiten voor hun werknemers. Met ingang van 1 januari 2006 kunnen ook andere collectiviteiten zoals patiëntenorganisaties, met zorgverzekeraars in onderhandeling gaan over het afsluiten van collectieve contracten met voordelen voor de verzekerden.

De NCFS heeft zich hier de afgelopen periode intensief mee bezig gehouden. Op dit moment heeft de NCFS, evenals vele andere patiëntenorganisaties, ervoor gekozen om vooralsnog geen verplichtende stappen richting zorgverzekeraars te zetten. Rond dit thema zijn nog te veel onduidelijkheden en vragen over mogelijkheden en beperkingen. Zorgvuldigheid is hier geboden. De kwaliteit van de zorg moet voorop blijven staan. De NCFS blijft de komende tijd voor dit thema aandacht houden. We houden u op de hoogte via de website en het CF-Nieuws als er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Extra tegemoetkoming voor mensen tot 23 jaar met Wajong-uitkering Jongeren tot 23 jaar met een Wajong-uitkering krijgen voortaan een tegemoetkoming boven op de uitkering. De zorgtoeslag alleen bleek namelijk niet genoeg om de koopkrachteffecten in voldoende mate op te vangen.
Met deze tegemoetkoming worden de inkomensgevolgen van de invoering van het nieuwe zorgstelsel gecompenseerd.

De Zorgtoeslag kan nog steeds worden aangevraagd! Iedereen is verplicht zich met ingang van 1 januari 2006 te verzekeren en iedereen (van 18 jaar en ouder) moet de nominale premie betalen. Voor veel mensen, met name voor ziekenfondsverzekerden, zullen de kosten voor de nieuwe zorgverzekering toenemen. Daarom is er een tegemoetkoming van de overheid: de Zorgtoeslag. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van het inkomen. Ook hierover heeft u eerder al kunnen lezen in het CF-Nieuws en op de NCFS-website.
De reden dat dit onderwerp opnieuw aanbod komt is dat blijkt dat niet iedereen ervan op de hoogte is dat ook na 1 november 2005 de toeslag kan worden aangevraagd.

De Belastingdienst/Toeslagen is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze regeling, net zoals voor de twee andere toeslagregelingen: de huurtoeslag (voorheen huursubsidie) en de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen heeft in september aanvraagformulieren voor deze toeslag gestuurd aan iedereen die volgens de gegevens van de belastingdienst recht heeft op zorgtoeslag. Als u het aanvraagformulier voor 1 november heeft teruggestuurd dan krijgt u in december de eerste maandelijkse bijdrage.
Maar mocht u, om wat voor reden dan ook, er niet toe gekomen zijn om een aanvraagformulier aan de Belastingdienst op te sturen, dan kunt u dat alsnog doen. U kunt namelijk tot 1 april 2007 een aanvraag indienen voor toeslagen voor 2006!
Heeft u geen formulier ontvangen en u denkt wel aanspraak te kunnen maken op een toeslag dan kunt u zelf een formulier opvragen of downloaden van www.toeslagen.nl.

Let op! Deze bijdrage is een voorschot, want uw definitieve inkomen over 2006 is nog niet vastgesteld. Dat kan pas achteraf. Het kan dus zijn dat u, als uw inkomen hoger blijkt dan geschat, u een deel van de toeslag moet terugbetalen. Of als uw inkomen lager is dan geschat dat u later nog wat meer krijgt toegewezen. Om te voorkomen dat u voor onaangename verassingen komt te staan is het aan te raden om uw inkomen niet te laag te schatten.

Informatiekanalen van de Belastingdienst
Op de website van de Belastingdienst /Toeslagen, www.toeslagen.nl, kunt u heel veel informatie vinden. U kunt ondermeer uit laten rekenen of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag en de hoogte ervan. En kunt u daar met uw vragen terecht. Verder kunt u formulieren en brochures downloaden, een aanvaag indienen en wijzigingen doorgeven.

Met uw vragen kunt ook terecht bij de, gratis, Belastingtelefoon 0800-0543. Van maandag tot en met donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.00 uur.
U kunt daar ondermeer algemene vragen stellen maar ook dossiergebonden vragen.
De Belastingdienst heeft aangegeven dat de capaciteit om vragen te beantwoorden sterk is uitgebreid. Er kunnen nu dagelijks 90.000 vragen behandeld worden. En zonodig kan de capaciteit nog vergroot worden. De belastingdienst verwacht dat hiermee het probleem van lange wachttijden is verholpen.
U kunt via dit nummer ook een afspraak maken voor hulp bij het doen van de aanvraag.

Verder kunt u terecht bij de Balies van de Belastingdienst. Gespecialiseerde medewerkers kunnen ondermeer helpen bij het invullen van de formulieren, en vragen beantwoorden van algemene en dossiergebonden aard.

Daarnaast zijn er Hulp- en Informatiepunten van andere organisaties, zogenaamde HIP's. De Belastingdienst werkt namelijk samen met andere organisaties die klanten willen helpen met de aanvragen. Op www.toeslagen.nl vindt u waar bij u in de omgeving steunpunten zijn.

© NCFS, Dr. A. Schweitzerweg 3, 3744 MG Baarn telefoon 035 - 64 79 257, fax 035 - 64 79 489, e-mail info@ncfs.nl

De NCFS is in het bezit van het CBF-keur