FNV

Finale demonstratie tegen Havenrichtlijn in Brussel

Ruim tweeduizend havenwerkers demonstreerden maandag in Brussel tegen de Europese Havenrichtlijn. Dinsdag stemt het Europees Parlement over deze liberaliseringsmaatregel.
"Deze havenwerkers uit heel Europa hebben ervoor gezorgd dat de Havenrichtlijn dinsdag waarschijnlijk wordt weggestemd", zegt een

vastberaden vakbondsbestuurder Ruud Wennekes vanuit Brussel. "Ook de werkgevers zijn nu tegen."

Het belangrijkste bezwaar tegen de omstreden Havenrichtlijn is dat havenwerk niet langer door gekwalificeerde havenwerkers hoeft te worden gedaan. Ook goedkope zeelieden zouden boten mogen `afhandelen'. Dit leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties; ook staat de werkgelegenheid van grote groepen havenwerkers op de tocht. "Wennekes: "Sociale dumping".

De strijd tegen liberalisering, ook wel Port Package genoemd, duurt bijna drie jaar. Ruim twee jaar geleden wees het Europees Parlement een eerdere ontwerp- Havenrichtlijn van de hand. Een demonstratie van Rotterdamse havenwerkers was daaraan vooraf gegaan.

De Europese Commissie liet het er niet bij zitten en kwam met een nieuw ontwerp. Ook Port Package 2, waarover het Europees Parlement dinsdag 22 november stemt, voorziet in de omstreden zelfafhandeling van scheepslading door bemanningsleden en de toelating van niet opgeleide gelegenheidsarbeiders.

Dit is in strijd met de internationale conventie ILO137. Die bepaalt dat al het havenwerk moet worden uitgevoerd door erkende, opgeleide havenarbeiders. Nederland heeft dat verdrag getekend, maar wil het nu opzeggen. De Eerste Kamer moet zich daar nog over uitspreken

Inmiddels hebben de commissies voor interne markt en sociale zaken van het Europees Parlement met ruime meerderheid het ontwerp over een Europese havenrichtlijn verworpen.

Eerder is in opdracht van minister Peijs onderzoek gedaan naar de gevolgen die invoering van de ontwerprichtlijn zou hebben. De uitkomst van dit onderzoek is vernietigend voor de nieuwe havenrichtlijn. "De argumenten van de Europese havenvakbonden tegen Port Package 1 worden nu onderschreven door het onderzoeksbureau Deloitte", constateert vakbondsbestuurder Wennekes.