Ingezonden persbericht


De beste Champagne en lancering van Gault Millau Nederland

-----------------------
Den Haag, 20 november 2005

Op zondag 20 november werden de beste Champagne en mousserende wijn verkozen door wijntijdschrift PersWijn. Daarnaast werd door Ronald Giphart ten overstaan van ruim 200 patrons, chefs en sommeliers bekend gemaakt wie door GaultMillau Nederland was gekozen tot de Chef van het jaar 2006 en Belofte van het jaar 2006. Dit jaar bezochten ruim 1000 bezoekers Champagne aan Zee, dat ook culinair een zeer geslaagd evenement was. Acht chefs maakten duizenden, op champagne afgestemde amuses.

Beste Champagne en mousserende wijn.
Tot de beste Champagne werd verkozen Bollinger, Special Cuvée van Wijn Verlinden. Als tweede eindigde Charles Heidsieck, Mis en Cave 2001 van Goessens en derde was Philipponnat, Royale Réserve van Vinites. De eer van de beste mousserende wijn viel te beurt aan Albert Sounit, Crémant de Bourgogne, Brut, Chardonnay van La Gironde. Tweede was Jansz, Brut 2000, Australian Quality Sparkling van Verbunt en derde Jané-Ventura, Brut Nature van Kwast Wijnkopers.

Chef van het jaar 2006: Lucas Rive, Bokkedoorns, Overveen

Al op de lagere school wilde hij chef-kok worden, een vak dat voor hem een roeping is. Pure passie. In de loop der jaren heeft deze bescheiden chef een geheel eigen kookstijl ontwikkeld, die met geen andere te vergelijken is. Voor hem is het de kunst om een product boven zijn eigen niveau te tillen. Kwaliteit gaat boven het exclusieve. Die kwaliteit vindt hij in biologische producten, die hij uitkiest door te voelen, te ruikenen te proeven. Recepten zijn volkomen ondergeschikt, koken doet hij op gevoel. Samen met eigenaar John Beeren en Peter Bruins vormt hij hét perfecte team, waarbinnen zijn grote kooktalenten volledig tot hun recht komen. Het heeft De Bokkedoorns nu al jaren een plaats bij de absolute Nederlandse top bezorgd. Een uitzonderlijke prestatie die alleen kan worden geleverd door een uitzonderlijke chef. Daarom is Lucas Rive de Chef van het Jaar van de GaultMillau Nederland 2006!

Belofte van het jaar 2006: Karl van Baggem, Auguste, Maarssen

Ook deze jonge chef had het al van jongs af aan in de vingers. Als zesjarige was hij degene die de lekkerste saté maakte tijdens de verjaardagsfeestjes. Koken werd zijn passie. En het heeft alles te maken met de ontwikkeling van de eetcultuur in Nederland in de laatste decennia die deze jonge chef (34 jaar) in staat heeft gesteld te leren van de eerste generatie grote chefs. Als leerling deed hij al ervaring op in verschillende toprestaurants bij grote klassieke chefs als Paul Fagel en Henk Savelberg. Als (aankomend) chef de partie werkte hij met Jon Sistermans en Robert Kranenborg. In 2000, op 29-jarige leeftijd was het tijd om voor zichzelf te beginnen als patron-cuisinier in Auguste in Maarssen. Net als veel andere top chefs is hij een echte productman: verse vis, vlees en groente zijn de belangrijkste elementen in zijn culinaire creaties. Elk gerecht is een pareltje!

Beste Wijnkaart van het jaar 2006: Nic van Lokven, Het Savarijn, Nijmegen De grote diversiteit in soorten en landen, samen met de duidelijkheid van deze zéér uitgebreide kaart zorgt er voor dat ze bij het Savarijn naar huis gaan met de prijs voor de beste wijnkaart.
---



Ingezonden persbericht