Museum boijmans van beuningen

Museum Boijmans verwerft topstuk van Olafur Eliasson.

Dankzij de steun van het H & F mecenaat verwerft Museum Boijmans Van Beuningen het werk Notion Motion van Olafur Eliasson. Het mecenaat heeft het werk aangekocht en geschonken aan het museum. Het is voor het eerst dat een Nederlandse kunstinstelling een werk van Eliasson aankoopt. De internationaal gevierde kunstenaar heeft deze installatie speciaal voor de drie grootste tentoonstellingszalen van het museum gerealiseerd. De presentatie is nog te zien tot en met 8 januari 2006.

Het H & F mecenaat zet hiermee de toon voor de samenwerking met het museum. Doelstelling van het mecenaat, dat wordt bestuurd door verzamelaar Han Nefkens, is het toegankelijk maken van hedendaagse, vernieuwende beeldende kunst. Deze nieuwe stichting vergroot de mogelijkheden om op een internationaal niveau met hedendaagse kunst te werken. Samenwerking staat bij dit mecenaat centraal, zowel met de kunstenaar als met de instellingen die betrokken zijn bij de presentatie van het werk. Al eerder was het mecenaat betrokken bij de tentoonstelling Water en werken van Lucy en Jorge Orta en de presentatie van Thomas Rentmeister.

Passende aanwinst
Notion Motion is een uitstekende aanvulling op de collectie moderne en hedendaagse kunst van het museum. Zo past deze aankoop in een rijtje illustere aankopen van het museum, werken die speciaal voor de ruimte van Museum Boijmans Van Beuningen zijn gemaakt en die nu behoren tot de iconen van de collectie. Het vloerwerk van Walter de Maria is daar een voorbeeld van, de Waxing Arcs van Serra en recentelijk de aankoop van Celula Nave van Ernesto Neto. Notion Motion past moeiteloos binnen dit rijtje illustere voorgangers. Ook inhoudelijk wordt met de aankoop van Notion Motion aangesloten op een aantal lijnen in de collectie. De genoemde Waxing Arcs van Serra, maar ook bijvoorbeeld de Double Steel Cage Piece van Nauman en werk van kunstenaars als Dan Graham, Larry Bell en Ernesto Neto houdt zich bezig met de perceptie van de ruimte.

Licht en water
Notion Motion is een installatie waarin de visualisering van lichtgolven centraal staat. Het monumentale werk dat grotendeels is opgebouwd uit water en licht bestaat uit drie installaties met een gezamenlijke afmeting van 1500 m2. Met eenvoudige bestanddelen heeft Eliasson een fantastisch werk gemaakt waarin hij de beschouwer onderdompelt in een overweldigende visuele wereld, die tegelijkertijd ook heel simpel en minimaal is. Dit alles wordt zichtbaar gemaakt door een wisselende interactie tussen licht en water. Ook de wisselwerking met de bezoeker vormt een belangrijk onderdeel van het werk. Het werk zal iedere vijf jaar in het museum te zien zijn.

Internationale faam
Olafur Eliasson (1967) is opgegroeid in Kopenhagen en heeft de afgelopen tien jaar een oeuvre opgebouwd bestaande uit regenbogen, zonsondergangen, watervallen, geurmuren, mist, lichtbundels en periscopen. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste kunstenaars van zijn generatie. Sinds zijn eerste serieuze tentoonstellingen in 1995 in onder andere de Biënnale van Venetië, Kunstmuseum Malmo, Neugerriemschneider en Fondazione Sandretto Rebaudengo Turijn, volgden vele tentoonstellingen in de belangrijkste kunstmusea van de wereld en ontbrak zijn werk bijna op geen enkele Biënnale. De aankoop Notion Motion onderstreept tevens de relatie tussen Eliasson en Museum Boijmans Van Beuningen. In 1996, aan het begin van zijn carrière, nam Eliasson deel aan de eerste Manifesta in Rotterdam en plaatste toen een kleine iglo van kunststof in de tuin van het museum. In het voorjaar van 2003 heeft Eliasson ter ere van de heropening van het museum een grote 'geurmuur' aangebracht tegenover de entree. Eliassons werk navigeert tussen natuurlijke fenomenen en technologie. Het werk van Eliasson maakt de beschouwer bewust van zijn perceptie, het maakt als het ware de perceptie tastbaar. Ook verwijzen Eliassons installaties naar aloude thema's in de kunstgeschiedenis als het sublieme, de schoonheid en het visionaire. Hij woont en werkt in Berlijn en Kopenhagen.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door:

H & F mecenaat

Mondriaan Stichting, Stimuleringsfonds beeldende kunst, vormgeving en museale activiteiten

The Danish Arts Council's Committee for International Visual Art.