Vertis

GGZ Friesland start realisatie DBC- en kostprijs-managementinformatie

Vanaf 1 januari 2006 geldt voor GGZ-instellingen een verplichte DBC-registratie en vanaf 1 januari 2007 worden GGZ-instellingen afgerekend volgens die DBC-registratie. GGZ Friesland bereidt zich hier gedegen op voor en wil ruim op tijd de ondersteunende IT-onderdelen gereed hebben om rapportage over en inzicht in haar DBC's en kostprijzen te krijgen. De organisatie is daarom in oktober van start gegaan met het realiseren van DBC (Diagnose Behandel Combinatie)- en kostprijsmanagementinformatie.

GGZ Friesland koos in 2003 al voor de managementinformatieoplossing van Vertis - ZorgKompas - om meer inzicht te krijgen in haar gegevens. Vertis heeft ZorgKompas sindsdien voortdurend verder ontwikkeld. Vertis was dan ook de aangewezen partij voor realisatie van de DBC- en kostprijsmanagementinformatie.

ZorgKompas als basis
Bij GGZ Friesland wordt in ZorgKompas informatie voornamelijk verzameld uit drie bronsystemen: Financieel, Personeel en Zorgadministratie. De verzamelde, geïntegreerde informatie in ZorgKompas is geoptimaliseerd in de vorm van een dimensioneel model (op basis van Key Performance Indicatoren) voor rapportages. Deze informatieset bevat grotendeels al de benodigde informatie voor het kunnen berekenen van de kostprijzen. Ook voor het realiseren van de Key Performance Indicator DBC is al veel informatie - in de vorm van dimensies - beschikbaar. Bovendien zorgt maximaal hergebruik van de huidige ZorgKompas-functionaliteit voor een kortere doorlooptijd van het nieuwe project en daarmee voor een kostenbesparing. GGZ Friesland beschikt dus met ZorgKompas over een goede basis voor de implementatie van de gewenste nieuwe KPI's.

Herbruikbaar
GGZ Friesland eist dat de nieuwe oplossing volledig aansluit op de richtlijnen van het project DBC GGZ en het landelijke kostprijsmodel. Daarnaast heeft de organisatie een viertal randvoorwaarden geformuleerd. De kostprijsberekeningen moeten:

* zo nauwkeurig mogelijk zijn;

* op een zon laag mogelijk niveau van de organisatie beschikbaar zijn;

* periodiek becijferd worden en

* opgenomen worden in de maandelijkse stuurinformatie (KPI).

Bovendien moet de oplossing herbruikbaar zijn - vooral functioneel gezien - voor andere GGZ-instelllingen. Het voordeel hiervan is namelijk, dat de instellingen van elkaars best practices kunnen leren. Het streven is om door middel van samenwerking een zoveel mogelijk generieke oplossing te realiseren die bruikbaar is voor beide partijen. Door deze samenwerking worden de kosten en doorlooptijd van het project teruggedrongen.

KPI DBC en kostprijsrapportages
Met de nieuwe aanpassingen in ZorgKompas realiseert Vertis:
* Een Key Performance Indicator (KPI) DBC, inclusief de eerste (flexibele) rapportages;
Met deze KPI kan GGZ Friesland de performance van de DBC's meten. Dat betekent dat de interne, gebudgetteerde kostprijzen kunnen worden vergeleken met de werkelijk gerealiseerde kostprijzen en ook met de landelijke kostprijzen.

* Functionaliteit ten behoeve van flexibel en geautomatiseerd berekenen - zowel periodiek als op adhoc basis - van de kostprijzen;
Een aantal zaken ten behoeve van de berekeningen wordt in een hulpapplicatie onderhouden door de afdeling Planning & Control. Het is in de applicatie bijvoorbeeld mogelijk om kostenverdeelsleutels aan te brengen, kostenplaatsen te verdelen in groepen, et cetera.

Zodra de beschreven functionaliteit is opgenomen in het datawarehouse kunnen de gewenste DBCs en kostprijsrapportages eenvoudig worden gerealiseerd en aangeboden aan de eindgebruikers.

Belangrijk project
Jelle Miedema, hoofd Planning & Control van GGZ Friesland, geeft aan waarom dit project belangrijk is voor GGZ Friesland: "De DBC- en kostprijsmanagementinformatie geeft de organisatie meer inzicht in de kostenopbouw van onze activiteiten. Deze informatie stelt ons in staat om te beoordelen of onze bedrijfsvoering gezond is en geeft ons mogelijkheden voor interne benchmarking. Door het inzicht is de organisatie tevens in staat om zich goed voor te bereiden op de komende onderhandelingen met de zorgverzekeraars over prijs, volume en kwaliteit."

Voor zover bekend is GGZ Friesland één van de eerste GGZ-instellingen in Nederland die zich op een dergelijke manier voorbereidt op de komende DBC-registratie. Er wordt vanuit andere instellingen dan ook belangstellend naar dit project gekeken.

Meer weten over Vertis? Neem dan contact op via:

Telefoon: (0598) 66 60 00
Telefax: (0598) 66 60 29
E-mail: Info@vertis.nl