Gemeente Driebergen

Informatieavond opknapbeurt sprengen 21 november

Kabbelend water in de sprengen terugbrengen is zonder kunstmatige ingrepen niet haalbaar. Dat blijkt uit het rapport Herstel sprengen Utrechtse Heuvelrug, dat is opgesteld in opdracht van het waterschap. Wel kunnen de aanwezige ecologische waarden worden versterkt door maatregelen als baggeren en afsluiting van de sprengkoppen voor zwemmende honden. Een opknapbeurt op korte termijn is afhankelijk van de toekenning van een provinciale subsidie. Op maandagavond 21 november organiseert de begeleidingsgroep sprengen een informatiebijeenkomst over de toekomst van de sprengen, in Nieuw Salem in Driebergen.

Uit het rapport van bureau Aquasense blijkt dat het zonder de inzet van pompen en pijpleidingen niet mogelijk is om de sprengen weer tot stromende beekjes om te vormen. Om natuurlijk stromende beekjes terug te krijgen zou de grondwaterstand minimaal 20 centimeter verhoogd moeten worden. Maatregelen die dit zouden kunnen bewerkstelligen zijn het stopzetten of sterk verminderen van de wateronttrekking voor de drinkwaterwinning, ontbossen en grootschalig afkoppelen, zodat regenwater niet meer in het riool terechtkomt. Deze maatregelen zijn niet realistisch en/of niet op korte termijn tien tot vijftien jaar) realiseerbaar. Op de langere termijn twintig tot vijftig jaar- voorzien de modelberekeningen wel in een structurele stijging van de grondwaterstand, dit als gevolg van de klimaatveranderingen.

Maatregelen ter verbetering van de ecologische waarden Aan de grondwaterstand is dus op korte termijn weinig te doen. Maar dat wil niet zeggen dat er niets kan en hoeft te gebeuren. In de sprengkoppen en vijvers ligt veel blad en rommel, dat de waterkwaliteit ongunstig beïnvloedt. Het water is nu voedselrijk en troebel. Baggeren is een goede maatregel om de waterkwaliteit te verbeteren. Ook is het nuttig om de houtopslag in de nabije omgeving van de sprengen te verwijderen, om bladinval te voorkomen.

Het water in de sprengkoppen is nog door een andere reden troebel en voedselrijk. Zwemmende honden woelen de bodem om. Een aanbeveling uit het rapport is dan ook het instellen van een zwemverbod voor honden.

Een deel van de sprengenbeken staat nu droog of stroomt door duikers en is dus niet zichtbaar. Deze lijnvormige delen weer watervoerend krijgen is op korte termijn niet haalbaar. Rommel en blad verwijderen wèl. Het uitdiepen van deze delen is niet gewenst omdat dit verdroging elders oplevert.

Mogelijke maatregelen en hun financiering
Inmiddels heeft het dagelijks bestuur van het waterschap besloten om de sprengkoppen te bestemmen tot primaire watergang, wat betekent dat het onderhoud (maaien van waterplanten en baggeren) voortaan voor rekening van het waterschap zal zijn. Andere mogelijke maatregelen zijn het uitdunnen van houtopslag langs de sprengenbeken en het opruimen van zwerfvuil op de kant door de gemeente Driebergen. Ook zullen enkele informatieborden worden geplaatst. Deze activiteiten zijn wel onder voorbehoud van het toekennen van een subsidie door de provincie. De begeleidingsgroep heeft een subsidie van een ton euro aangevraagd in het kader van de Stichtse Lustwarande om deze maatregelen te financieren.

Informatieavond
Op maandag 21 november organiseert de begeleidingsgroep sprengen een informatiebijeenkomst over de toekomst van de sprengen. Het rapport wordt dan toegelicht en de mogelijke maatregelen worden besproken met de aanwezigen. Dit gebeurt aan de hand van de bij de vorige bewonersbijeenkomst opgestelde scoringslijsten over de beleving van de sprengen. De bijeenkomst wordt gehouden in Zalencentrum Nieuw Salem in Driebergen en begint om 19.45 uur (vanaf 19.30 uur is de zaal open voor koffie).

Meer informatie is te vinden op de website van het waterschap www.destichtserijnlanden.nl

ga naar de website

---

Gemeente Driebergen-Rijsenburg