Gemeente Gouda


persbericht: week van de goudse binnenstad (8/11/2005)

In 2003 is de gemeente Gouda gestart met het opstellen van een stedenbouwkundige visie voor de binnenstad en haar randen. Inmiddels zijn deel 1, de visie op hoofdlijnen, en deel twee, het Beeldkwaliteitplan, vastgesteld. Deel drie bestaat uit de uitvoering van de visie in de praktijk.

Eén van de onderdelen hiervan is de Week van de Goudse binnenstad. Deze vindt plaats van 21 tot en met 24 november 2005 en bestaat uit verschillende activiteiten, zoals workshops, exposities en scholenprojecten. Centraal hierbij staat de interactie tussen bewoners, ondernemers, architecten en bezoekers. De voorbereidingen voor deze week zijn inmiddels in volle gang.

Het doel van de Week van de binnenstad is om te onderzoeken op welke wijze de binnenstad opnieuw kan worden ingericht met behulp van iconen en profielen die zijn opgenomen in het Beeldkwaliteitplan. Architectenbureaus vervullen hierbij een belangrijke rol. Zij hebben casussen voorgelegd gekregen waarmee ze, op creatieve wijze, drie theoretisch mogelijke locaties moeten herinrichten. V

Vragen die hierbij aan de orde komen zijn: Is het wenselijk dat er weer een gracht komt in de Raam? Moet het voormalige politiebureau aan de Houtmansgracht tegen de vlakte? Is het noodzakelijk dat de Haven weer een vaarverbinding krijgt met de Hollandsche IJssel?

scholenproject
Ook een aantal scholen levert een bijdrage aan de Week van de binnenstad. Op maandag 14 november 2005 gaan leerlingen van de GSG Leo Vroman aan de slag. Om 12.30 uur verzamelen zij zich bij het Stadhuis. Wethouder van Schelven zal de leerlingen toespreken en succes wensen. Vervolgens gaan de leerlingen in groepjes op pad. Hun opdracht is om bewoners van de binnenstad te interviewen en ideeën en wensen met betrekking tot de binnenstad te inventariseren. Leerlingen van basisschool Aloysius verwerken hun fantasieën over de Goudse binnenstad in een collage.

Bij de organisatie van de Week van de binnenstad zijn verschillende partijen en groepen betrokken, zoals het Gouds Regionaal platform voor architectuur (GRAP) en diverse belangengroepen. Het project is mede mogelijk gemaakt met een Belvederesubsidie van het Stimuleringsfonds voor Architectuur.