Persbericht
17 november 2005, nr. 091
Herpositionering toegepast voedingsonderzoek Wageningen UR
Aan het begin van dit jaar heeft de Raad van Bestuur van Wageningen UR
het voorgenomen besluit kenbaar gemaakt om het humane
voedingsonderzoek binnen haar meer toegepaste onderzoeksinstituut
Agrotechnology & Food Innovations (A&F) te herpositioneren en anders
te organiseren.
De voorgenomen plannen zijn inmiddels verder uitgewerkt, in nauw
overleg met de betrokken onderzoekers en betrokkenen vanuit overheid,
bedrijfsleven en collega-onderzoeksinstituten. Daarbij zal de
betreffende onderzoeksgroep, zoals eerder aangegeven, aanzienlijk
worden afgeslankt en zal het onderzoek zich concentreren op twee
gebieden: (1) het Restaurant van de Toekomst, of meer in het algemeen
het sensorisch onderzoek (smaak, geur) en gedrag van consumenten bij
de keuze van voedsel, en (2) het technologisch onderzoek, en wel in
het bijzonder de milde conserveringstechnologie en milde
scheidingstechnieken. Op beide gebieden heeft Wageningen UR een
erkende marktpositie, zowel nationaal als internationaal.
Wat betreft de inhoudelijke vernieuwing vindt een nauwe koppeling
plaats met het onderzoek binnen de universiteit, en wel in het
bijzonder met de betrokken leerstoelgroepen binnen de Agrotechnology &
Food Sciences Group (AFSG). Daartoe wordt het onderzoek ondergebracht
in en aangestuurd vanuit een gemeenschappelijk centrum. Binnen Food
Valley zal voorts de lopende samenwerking met het NIZO worden
voortgezet en verder vorm gegeven, onder andere via gezamenlijke
acquisitie en marktproposities. De uitgewerkte plannen en de
noodzakelijke reorganisatie zijn voor advies aangeboden aan de
ondernemingsraad.
Zoals reeds eerder is besloten, wordt het onderzoek van A&F op het
gebied van de agrotechnologie (het voormalige IMAG) ondergebracht bij
de betrokken instituten binnen het dierlijk en plantaardig onderzoek
van Wageningen UR. De werkvelden Kwaliteit in Ketens en Biobased
Products worden voortgezet in nauwe verbinding met de universiteit.
Daarmee houdt A&F op te bestaan als zelfstandig merk in de markt, en
wordt verder gewerkt onder de vlag van de Agrotechnology & Food
Sciences Group (AFSG) als onderdeel van Wageningen UR. Op deze manier
maken we op het onderhavige werkterrein een eenduidig loket, opdat we
al onze contacten en opdrachtgevers, inclusief het MKB, optimaal
kunnen bedienen.
Door het maken van heldere keuzes, het bundelen van expertise en het
versterken van samenwerking binnen en buiten de organisatie wil
Wageningen UR haar nationale en internationale wetenschappelijke
positie op het gebied van agrotechnologie en voeding behouden en
versterken, en zo mede invulling geven aan een verdere uitbouw van het
sleutelgebied Flowers & Food in het algemeen en Food Valley in het
bijzonder.
Wageningen Universiteit