Socialistische Partij

Extra miljoenen voor raketten en heli's: regering heeft absurde prioriteiten

16-11-2005 * Dat minister Zalm binnen een dag tientallen miljoenen heeft gevonden om de aanschaf van kruisraketten veilig te stellen, bewijst dat het kabinet totaal verkeerde prioriteiten heeft. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen naar aanleiding van de achterkamertjesdeal rond de Defensie-begroting.

VVD-minister Kamp wil voor tientallen miljoenen euro's dertig Tomahawk-raketten kopen, aanvalswapens voor het bombarderen van doelen op het vaste land. Deze kruisraketten worden nu nog alleen gebruikt door de VS en Groot-Brittannië.

SP Kruisraketten

Volgens CDA-Kamerlid Kortenhorst kan dat geld beter worden besteed aan de vervanging van de twee Chinook helikopters die onlangs crashten in Afghanistan. Die zijn volgens het CDA van cruciaal belang voor de buitenlandse missies van de Nederlandse militairen. Deze partij dreigde daarom om tegen de aanschaf van de raketten te stemmen.

Binnen een dag heeft Defensie-minister Kamp echter bij zijn partijgenoot en minister van Financiën Zalm tientallen miljoenen euro's extra losgepeuterd om zowel de raketten als de helikopters aan te kunnen schaffen. Zo kan het CDA toch voor de aanschaf van Tomahawks stemmen.

Defensie-woordvoerder Krista van Velzen van de SP: "Toen de Tweede Kamer aan staatssecretaris Ross van Volksgezondheid vroeg om extra geld in te zetten voor het opheffen van misstanden in de verpleegzorg, kon het kabinet niet meer dan 10 miljoen euro vinden. Voor het wegwerken van de steeds verder oplopende achterstanden bij de gerechtelijke macht heeft Justitie-minister Donner 63 miljoen nodig, maar ook hiervoor was absoluut niet meer dan 10 miljoen euro beschikbaar, zo werd ons bezworen. Voor de politieke deal die Kamp met het CDA wil sluiten, wordt echter binnen een etmaal een veelvoud van dit bedrag uit de hoge hoed getoverd. Dit maakt glashelder dat deze regering totaal verkeerde prioriteiten heeft."

Ook vraagt Van Velzen zich af of het toeval is dat voor de CDA'ers Ross en Donner geen geld wordt gevonden, maar dat Zalm voor zijn partijgenoot Kamp blijkbaar een veelvoud op de planken heeft liggen.

Krista van Velzen Behalve deze rakettenkwestie heeft Van Velzen uiteraard ook andere zaken aan de orde gesteld. Drie partijen hebben een sluw spel gespeeld. De VVD krijgt de kruisraketten, het CDA krijgt patrouilleschepen waar eerder al om vroeg en de regering kreeg extra geld van de minister van Financiën voor nieuwe helikopters. Maar waar is bijvoorbeeld het extra geld voor noodhulp gebleven?

"Op de begroting voor 2006 staan kruisraketten. Regering beslist nu dat investeringen in dit systeem pas in 2008 ingaan. Nu het begroten is uitgesteld kan ook de beslissing over de aanschaf worden uitgesteld. Te meer daar de financiering van de hele marinestudie niet rond is. De volledige financiering van de marinehervorming valt of staat bij de verkoop van vier M-fregatten. Van twee is duidelijk dat ze verkocht worden aan België, voor twee andere schepen is dat totaal onduidelijk. Dat betekent volgens de SP-fractie dat het niet nodig is nu te beslissen over de voorstellen die in de marinestudie staan. Er zijn genoeg redenen om alle overwegingen per keer rustig af te wegen. Daarvoor is tijd genoeg."

"Minister Kamp heeft zich vorige week maandag afgevraagd hoe hij er voor kan zorgen "dat wij de mensen hebben om de spullen naar het rampgebied te brengen en dat Ontwikkelingssamenwerking de financiering heeft rondgemaakt voor die spullen? De structurele oplossing schuilt in een andere doelstelling voor de gehele krijgsmacht. Nu zal dat niet in één keer lukken, maar we kunnen vandaag een begin maken."

"De ambitie van de Nederlandse regering om drie vredesoperaties tegelijkertijd uit te voeren moet worden aangepast. Dat betekent dat van die drie er één moet worden vrijgemaakt voor noodhulp, rampenbestrijding. Dat wil zeggen in samenwerking met civiele specialisten en met internationale organisaties voorbereid zijn om binnen 36 uur te hulp te schieten bij natuurrampen waar dan ook ter wereld."

"Het imago van de Nederlandse krijgsmacht in de maatschappij, de animo tot medewerking onder het militair personeel en het winnen van de harten en de zielen van de burgerbevolking in verre streken zal er sterk van opknappen. Ik hoop dat de regering hiermee instemt dan kan een motie met die strekking op zak blijven."

"De regering doet in haar brief van gisteravond een onthulling. Er vinden in Nederland luchttransporten van nucleair defensiematerieel plaats. Over de goede afloop (indien zoiets al mogelijk zou zijn) blijft het raden en over specifieke parlementaire informatie over luchttransporten blijft alles onduidelijk."

"Het zelfde geldt voor de opmerking, in feite een dooddoener, dat de gemeente Uden en buurgemeenten bij de kernwapenbasis Volkel in hun rampenbestrijdingsplannen rekening moeten houden met een nucleair ongeval. Onze ervaring leert dat dit niet het geval is. De burgermeester weet nergens van en de vraag is of de ziekenhuizen, de brandweer en noodhulppersoneel het wel weten. Dit alles wekt de indruk dat lichtzinnig wordt omgesprongen met oude en nieuwe gevaren. Denk maar aan terrorist Trabelsi die in België een aanslag voorbereidde op de daar aanwezige kernwapens, zoiets is ook hier niet ondenkbaar. De informatie van de minister blijft onder de maat, ondanks zijn onthulling dat er nucleair vervoer plaats vindt. Want niet zo zeer is het toegeven van dergelijke transporten een winstpunt: het achterwege blijven van transparante plannen is een probleem."