PERSBERICHT
Burgemeester Sittard-Geleen vertrekt per 1 december.
Sittard-Geleen 16 november 2005 - Wim Dijkstra (59) legt met ingang van 1 december zijn functie als burgemeester van Sittard-Geleen neer. Vanaf die datum maakt hij gebruik van een vervroegde pensioenregeling (FPU). De burgemeester heeft inmiddels de ontslagaanvraag ingediend bij de Minister van Binnenlandse Zaken. Het duurt enige weken voordat deze aanvraag door het ministerie is afgehandeld. Binnenkort wordt bekend gemaakt wanneer en op welke wijze afscheid wordt genomen van burgemeester Wim Dijkstra. Het college betreurt de aanleiding voor het vertrek van Wim Dijkstra, maar heeft begrip voor het besluit. De bestuurskwaliteiten van Dijkstra en zijn verdiensten met name voor Jeugd en Veiligheid, het Grote Stedenbeleid (GSB), de vestiging van Sabic en Bestuurlijke netwerken als Tripool zijn altijd zeer gewaardeerd.
Eind september liet de burgemeester van Sittard-Geleen weten dat hij wilde stoppen zodra hij een andere uitdaging had gevonden. Eerder die maand werd in de raad een motie van afkeuring tegen hem aangenomen. Dijkstra nam zijn besluit na een time-out van enige dagen. Daarbij liet hij weten dat de afgelopen jaren voor hem tropenjaren waren die veel van hem hadden gevergd. Hij kwam tot de conclusie dat, als de relatie tussen raad en college enerzijds en de burgemeester anderzijds niet optimaal meer is, het is beter is om uit elkaar te gaan.
Dijkstra ambieert nog steeds een bestuurlijke functie elders en heeft hiervoor contact met de Commissaris van de Koningin in Limburg en andere provincies. "Mijn kracht als burgemeester is zeker niet op", zo geeft hij aan.
Wim Dijkstra (PvdA) is sinds 16 februari 2001 burgemeester van Sittard-Geleen. Daarvoor was hij burgemeester van de gemeente Oss en de gemeente Udenhout. Wim Dijkstra begon zijn politieke carrière in 1986 als wethouder Sociale Zaken en Personeelszaken van de gemeente Tilburg.
Sittard-Geleen is met bijna 100.000 inwoners de op een na grootste stad van Limburg. Met Heerlen en Maastricht vormt Sittard-Geleen één van de zes stedelijke netwerken in Nederland. Hoogwaardige industrie en een intensieve dienstensector maken Sittard-Geleen tot economische motor van de regio. Tegelijk zorgen het culturele klimaat, de educatieve instellingen en de rijke groenvoorzieningen voor een goede balans tussen wonen en werken. Leefbaarheid en veiligheid zijn speerpunt van beleid. Niet alleen voor de stadskernen maar ook voor wijken en dorpskernen. In deze veelzijdigheid wil Sittard-Geleen zich verder ontwikkelen tot een herkenbare en dynamische stad.
Gemeente Sittard-Geleen
Gemeente Sittard-Geleen