Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Wegblokkade in de Gazastrook
Onderwerp: Smokkeltunnels in de Gazastrook
Uitzenddatum: Di. 15 november 2005, 20.30u
Verslaggeving: Henk Valk en Erwin Hoffmann

Geheime smokkeltunnels tussen de Gazastrook en Egypte. Er is veel over gesproken, maar onlangs werd voor het eerst een camerateam in de tunnels toegelaten. Israël beschouwt de grens in het zuiden van de Gazastrook al jaren als een vrijhaven voor smokkelaars, die de Palestijnen bevoorraden. Een reportage.

Grens bewaken
In september trok Israël na 38 jaar zijn troepen terug uit de Gazastrook. Palestijnse militairen moeten nu de grens bewaken. Een kilometerslange betonnen afscheiding op de grens tussen Gaza en Egypte was voor de Israëliâs de enige manier om Gaza onder controle te krijgen. President Abbas heeft de beveiliging nu aan zijn Presidentiële Garde overgedragen.

Tunnels
Volgens een officier van de Garde zijn er geen problemen meer aan de grens, maar de Palestijnse bevolking weet beter. Iedereen is er van op de hoogte dat je via tunnels toegang kunt krijgen tot Egypte.

Pikhouwelen
De tunnels liggen meters onder de grond en zijn zoân 500 meter lang. Ze zijn uitgegraven met blote handen of pikhouwelen.

Maffiapraktijken
De smokkel die via de tunnels plaatsvindt, onder meer wapens, drugs en voedsel, leidt in het grensgebied tot maffiapraktijken. Meer dan 5000 mensen leven van de zwarte markt.

De collegaâs van Capa Presse TV kregen toegang tot de tunnels en spraken onder meer met een tunnelbouwer, een tunneleigenaar en een officier van de Presidentiële Garde.