Gemeente Gorssel

Provincie besteedt drie ton aan Lochems project `Van Visie naar Uitvoering'

De gemeente Lochem ontvangt voor het project `Van Visie naar Uitvoering' een bijdrage van EUR 300.000,- van de provincie Gelderland. De provincie besteedt in totaal ruim zes miljoen aan 45 voorbeeldprojecten Ontgroening en Vergrijzing. Het Lochems project is gericht op Wonen, Welzijn en Zorg in de gemeente.

In september 2004 en oktober 2005 heeft de gemeenteraad van Lochem ingestemd met de Masterplannen Wonen, Welzijn en Zorg voor oud Lochem en oud Gorssel. Vervolgens is voor de uitvoering van de masterplannen het projectvoorstel `Van Visie naar Uitvoering' opgesteld. Dit projectplan is eind december 2004 als pilot ingediend bij de provincie Gelderland.
Het project moest passen binnen het doel van het provinciale programma `Ontgroening en Vergrijzing' en een voorbeeldwerking hebben, waarbij het accent ligt op samenwerking van alle partijen en een integrale aanpak.

Stimuleren en ondersteunen van praktische oplossingen De rol van de provincie ligt onder meer in het stimuleren en ondersteunen van praktische oplossingen voor wonen, zorg- en dienstverlening. Het Lochemse project richt zich op een praktische uitwerking van het masterplan Wonen, Welzijn en Zorg en besteedt aandacht aan:

* de positie van de eigenaar/bewoners ;

* maatregelen voor het uitbreiden van de bestaande woningvoorraad;
* een gezamenlijke aanpak van alle partijen op het gebied van wonen, welzijn en zorg;

* de omzetting van intramuraal naar extramuraal wonen.

De bijdrage van de provincie is bestemd voor de inschakeling van externe expertise en adviseurs bij het lokale uitvoeringsproces. Ontwikkeling, ondersteuning en begeleiding zijn daarbij belangrijk voor de voortgang van het proces.

Zelfstandigheid bevorderen
Gelderland vergrijst. In 2025 is ruim 25% van alle Gelderlanders ouder dan 65 jaar. Dit heeft grote gevolgen voor het langer zelfstandig wonen, vooral van ouderen en minder validen. Als antwoord op deze ontwikkeling hebben Provinciale Staten in juni 2004 het programma `Ontgroening en Vergrijzing' (O&V) vastgesteld. Provinciale Staten willen met dit beleid de zelfstandigheid van mensen bevorderen. Dat mensen zo wonen dat ze - ook als ze ouder worden - goed kunnen blijven functioneren in de samenleving. Daarbij wordt uitgegaan van hun wensen en behoeften op het terrein van wonen, welzijn en zorg. Het geld van de provincie is vooral bedoeld als bijdrage en omvat niet de dekking van de daadwerkelijke kosten.

Hoe gaat het nu verder
Bij de uitvoering van het project zijn de volgende partijen betrokken: gemeente Lochem, woningcorporaties, gecoördineerd ouderenwerk en zorg- en welzijnsorganisaties. Zij hebben beide masterplannen samengevoegd tot één gezamenlijk plan. Verder starten deze week een werkgroep Wonen en een werkgroep Zorg met de uitwerking van het masterplan naar uitvoeringsmaatregelen. Wij informeren u over de uitkomsten zodra hier meer over bekend is.