Gemeente Gilze en Rijen


* Speerpunten sociaal economisch beleid vastgelegd
* 'Gilze en Rijen een kunstzinnige gemeente'
* Nota 'Brede School in de gemeente Gilze en Rijen"vastgesteld 15 november 2005
Speerpunten sociaal economisch beleid vastgelegd

Burgemeester en wethouders hebben een nota over het sociaal economisch beleid in de gemeente Gilze en Rijen opgesteld. Naast een beschrijving van de problematiek rond dit onderwerp, benoemt de nota negentien speerpunten, waaraan het college de komende vijf jaar bijzondere aandacht wil schenken. Zoals duurzaam ontwikkelen bedrijventerrein Broekakkers-Oost, optimaliseren gemeentelijk ondernemersloket en (voortijdige) schoolverlaters aan werk helpen en aandacht voor scholing. De speerpunten worden in de komende tijd per onderwerp uitgewerkt.

De nota wordt in november aan de commissie Ruimte en in december aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd.
Top

15 november 2005
Gilze en Rijen een kunstzinnige gemeente

Met ondersteuning van de NBKS (Nieuwe Brabantse Kunst Stichting) heeft de gemeente een nota opgesteld die de basis moet vormen voor het kunstbeleid in Gilze en Rijen. De nota heet Gilze en Rijen een kunstzinnige gemeente en is een nadere uitwerking van het Plan van aanpak aankoop en onderhoud kunst in openbare ruimte (1999) en van de gemeentelijke cultuurnota (2004).

De kunstnota legt niet alleen vast hoe het gemeentelijk kunstbeleid eruit ziet, maar geeft ook inzicht in de financiële kant van de zaak, de communicatie en het plan van aanpak. Zo regelt de nota het instellen van een adviserende kunstcommissie, het leggen van verbindingen met andere gemeentelijke beleidsterreinen (zoals ruimtelijke ordening) en de voorwaarden en bepalingen die gelden bij het verstrekken van een kunstopdracht.
Top

15 november 2005
Nota Brede School in de gemeente Gilze en Rijen vastgesteld

Burgemeester en wethouders hebben de nota De Brede School in de gemeente Gilze en Rijen vastgesteld. Doelstelling van de Brede School is om de ontwikkelingskansen van kinderen en ouders te vergroten door tijdens buitenschoolse uren in de schoolomgeving extra activiteiten aan te bieden.

In het voortraject van deze nota is uitvoerig met besturen en directies van de basisscholen over de Brede School gebrainstormd en gediscussieerd. De conclusies uit die gesprekken zijn in de nota verwerkt.

De gemeente start met een groeimodel, waarin gekozen is voor verrijking en verbreding van de zorg rond kinderen in alle opzichten. De verrijking bestaat voorlopig uit cultuur-, muziek- en educatieprogrammas en sportkennismakingslessen.

In het najaar van 2006 zal een evaluatie van de activiteiten en van de rol van gemeente en scholen plaatsvinden. Aan de hand hiervan kan het beleid zo nodig worden bijgesteld.

De nota heeft langer op zich laten wachten dan de bedoeling was. De oorzaak hiervan ligt grotendeels in het feit dat de beleidsafdeling met ziekte en personele capaciteitsproblemen te maken heeft gehad.

In de begroting voor 2006 is een budget van 15.000 voor de Brede School gereserveerd. De gemeente onderzoekt welke subsidies er bij Rijk en Provincie mogelijk zijn voor een structurele co-financiering.