FNV

`Femke Halsema glijdt dromerig af naar liberaal geneuzel'

Femke Halsema en Ineke van Gent, Tweede-Kamerleden voor GroenLinks, dromen ten onrechte van ontspannen sociale verhoudingen in ons land. De werkelijkheid is anders. `Linkse politiek die daar geen rekening mee houdt, glijdt af naar modieus liberaal geneuzel.' Dat schrijven vijf kopstukken uit de FNV, verbonden aan GroenLinks, dinsdag in de Volkskrant. Met het artikel op de opiniepagina reageren de vakbondsbestuurders op het manifest Vrijheid eerlijk delen, een discussiestuk waarin Halsema en Van Gent onder meer pleiten voor een maximale duur van de WW-uitkering van een jaar.

Tot de critici behoren de voorzitter en cao-coördinator van FNV Bondgenoten, Henk van der Kolk en Anja Jongbloed, beiden lid van GroenLinks.

De vakbeweging heeft in de Sociaal-Economische Raad met veel hartzeer ingestemd met een advies over de hervorming van de WW. De maximale duur is daarin beperkt van vijf jaar tot 38 maanden. In tegenstelling tot wat Halsema en Van Gent beweren is in het advies juist sterk rekening gehouden met de belangen van jongeren en vrouwen die nu onvoldoende rechten kunnen opbouwen.

De discussienota van GroenLinks bevat volgens de vakbondsbestuurders een aantal interessante ideeën, maar gaat in de fout als voorstellen juist het tegenovergestelde van een linkse sociale politiek bewerkstelligen. Zij noemen het plan om de ontslagbescherming, naar Scandinavisch voorbeeld, te verminderen in ruil voor meer inkomenszekerheid, flexibiliteit en activering.

`Werknemers kunnen zo gemakkelijker bij het grof vuil gezet worden', reageren de verraste groenlinkse vakbondsbestuurders.'Werkgevers zullen dit wel fijn vinden, maar wat betekent dit voor werknemers die tien, twintig of soms wel dertig jaar ergens gewerkt hebben. Die moeten dus in de WW, die volgens de nota nog verder verkort moet worden.'

De FNV'ers, wijs geworden door ervaring, waarschuwen GroenLinks niet te hoge verwachtingen te koesteren van gesubsidieerde banen.

Zeer kritisch zijn de vakbondsbestuurders op de voorstellen om werknemers hun eigen belangenbehartigers te laten kiezen. De vakbonden zouden zich alleen nog moeten bezighouden met individuele kwesties, niet met collectieve en politieke belangen van werknemers. `Maar wie gaat die verkiezingen organiseren? Hoe wordt de onafhankelijkheid van de werkgevers gegarandeerd?'

Van Kolk, Jongbloed cum suis benadrukken dat oude verzorgingsstaat voor hen niet heilig is. Maar met de `dromerige voorstellen' van Halsema en Van Gent zijn de minstbedeelden en outsiders op de arbeidsmarkt niet gediend, menen ze.

Het opiniestuk van de groenlinkse FNV'ers is hieronder op te halen. Attachments:
opiniestuk GroenLinks in Dromenland.doc