Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kanongebulder in Marrakesh

Staatssecretaris voor Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid Atzo Nicolaï

Samenvatting

Dit jaar vieren Nederland en Marokko vierhonderd jaar betrekkingen. In het bijzijn van het Nederlandse kroonprinselijk paar vond daarom in Marrakesh een muziekfestival plaats, waar staatssecretaris voor Europese Zaken en Internationaal Cultuurbeleid Atzo Nicolaï een welkomstwoord uitsprak. Nicolaï kondigde de opening aan van een Huis voor Mediterrane Cultuur: 'een ontmoetingsplek waar zichtbaar wordt hoe de Nederlandse cultuur door nieuwkomers uit dit deel van de wereld wordt verrijkt'.

Koninklijke Hoogheden, meneer de minister van Cultuur, meneer de directeur van het Institut Français, excellenties, dames en heren,

In een aantal Marokkaanse steden, zoals Essaouira en Tanger, staan kanonnen van Nederlandse makelij te pronken. Die kanonnen herinneren aan conflict en piraterij. Maar niet aan conflict tussen onze landen: piraterij hebben Hollanders en Marokkanen in deze contreien gezamenlijk bestreden.

Momenteel is dit tentoongestelde wapentuig onderdeel van cultureel bezit. Hoe gek kan het lopen: kannonnen die de gedachte aan onze langdurige betrekkingen levendig houden! Nu denken wij aan heel andere zaken om het beeld dat we van elkaar hebben te versterken. Zoals, bijvoorbeeld, muziek.

Dames en heren,

Ik ben blij en dankbaar met de gelegenheid die het Institut Français ons vanavond biedt om een avontuurlijke ontmoeting te presenteren van wereldmuziek uit Nederland en Marokko. En dat nog wel in de koningsstad Marrakesh, die prachtige stad die dit land zijn naam gaf en waar cultuur een hoogtepunt bereikt!

Geen wonder dat Nederlanders hier graag komen. Ook Uwe Koninklijke Hoogheden hebben deze stad al eerder bezocht. Dankzij uw persoonlijke inzet, meneer de minister, hebben wij onlangs in Amsterdam uitzonderlijke Marokkaanse kunstvoorwerpen kunnen bewonderen - óók uit deze stad. Uit dank is Zijne Koninklijke Hooghuid de Prins hier zelfs gekomen om u als wederdienst te vertellen hoe u het hier in Marrakesh kunt laten regenen!

Of dat ook de boodschap is geweest van de eerste Nederlandse gezant die hier precies vierhonderd jaar geleden zijn opwachting maakte bij de sultan van Marokko, betwijfel ik. Dan had ik hier vandaag vast met een parapluie gestaan. Feit is wel dat Nederland en Marokko vanaf 1605 ononderbroken betrekkingen hebben onderhouden. En dat wordt gevierd.

Het is belangrijk dat we elkaars cultuur beter leren kennen. Om het soms nogal eenzijdige beeld dat we van elkaar hebben wordt te verbreden, nuanceren en verrijken. In Nederland ben ik bezig met het opzetten van een 'Huis voor Mediterrane Cultuur'. Dit centrum - deze 'dar' - is een ontmoetingsplek waar zichtbaar wordt hoe de Nederlandse samenleving door nieuwkomers uit dit deel van de wereld wordt verrijkt.

Maar terug naar vanavond. Wat Nederland cultureel vooral onderscheidt van andere landen is zijn vermogen invloeden van buitenaf op te nemen en naar zijn hand te zetten. Molens waren al bekend maar zijn in ons land ingezet voor waterbeheersing, tulpen hebben we meegenomen uit Turkije en Delfts Blauw is onze versie van Chinees porselein.

Het programma Art en Tour Pays-Bas Maroc laat zien dat Nederland deze kunst nog niet is verleerd. Het programma is in opdracht van de Nederlandse regering ontwikkeld door het Fonds Amateurkunst en Podiumkunsten. Samen met de tentoonstelling 'Respect', die morgen zal openen in het Museum Dar Si Saïd en het Palais Badia, toont het programma het interculturele karakter van de eigentijdse Nederlandse kunst.

Muzikaal wordt Nederland vanavond vertegenwoordigd door Fra Fra Sound en DJ Saif.

Fra Fra Sound is een Surinaams-Caribische - en dus heel Nederlandse! - band. Naast optredens leidt Fra Fra Sound ook jonge talenten in Nederland op, onder wie ook veel Marokkaanse jongeren. Door samenwerking met Majid Bekkas willen ze de Marokkaanse muziekcultuur en de Marrokaanse jongeren beter leren kennen.

DJ Saif is een Rotterdammer uit Rabat. Hij timmert in Nederland flink aan de weg met een bijzondere mix van Maghreb traditionals en raï met allerlei andere invloeden. Een echte wereldburger.

Koninklijke Hoogheden, Monsieur le Ministre, dames en heren,

De kanonnen in Essaouira en Tanger zwijgen. Laat nu deze muzikale kannonen bulderen. Ter inluiding van duurzame culturele samenwerking. Veel plezier!

Dan nu weer het woord weer aan mevrouw Laila Binebine!

Mocht het document in de email u niet in goede orde bereiken, ga dan voor het brondocument naar: http://www.minbuza.nl/20051114-195135-A

===