Zorgverzekeraars reageren angstig op zorgverzekeringswet

Organisatie nl tandprothetici

Nieuwe voorzitter Bart Kerdijk van de Organisatie van Nederlandse Tandprothetici (ONT): Zorgverzekeraars reageren angstig op de zorgverzekeringswet

14 november 2005, Baarn: Als je het mij vraagt, maken de zorgverzekeraars niet op-timaal gebruik van de mogelijkheden die de nieuwe zorgverzekeringswet hen biedt, dat zegt tandprotheticus Bart Kerdijk, sinds kort de nieuwe voorzitter van de ONT, de brancheorganisatie van de tandprothetici die dit jaar 30 jaar bestaat. Het doel van de wet is meer marktwerking en dat betekent dat je je moet onderscheiden op basis van bijvoorbeeld kwaliteit en productinnovatie. Dat geldt voor alle partijen. Wat je ziet is dat de zorgverzekeraars zich nu vooral druk maken om te houden wat ze al hebben. Die angst om verzekerden te verliezen zorgt er naar mijn mening voor dat de energie en het geld naar de verkeerde dingen gaat. Wij zeggen: in de mondzorg is gezonde marktwerking mogelijk maar wordt die juist nu nog door verzekeraars tegengehouden. 8)
De mondzorg is een beperkt stukje van het hele zorgveld. Maar juist in de mondzorg zijn er gespecialiseerde zorgaanbieders bijgekomen die een deel van tandartsenzorg kunnen overnemen. De tandprotheticus is de zorgverlener bij uitstek die alle uitneembare prothetiek kan leveren. In de Wet BIG is omschreven wat de beroepskwalificaties zijn van een tandprotheticus. Dat zijn onder andere de volledige gebitsprothese, overkappingprothese op zowel natuur-lijke elementen alswel de prothese op implantaten. Tandprothetici hebben al sinds 1997 ervaring met de marktwerking in de zorg; zij moeten namelijk nu al elk jaar onderhandelen met zorgverzekeraars over een contract waarin staat welke zorg tegen welk tarief geleverd gaat worden. Elke tandprotheticus moet dat individueel doen omdat ze anders problemen krijgen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa, vanwege verboden prijsafspraken. Prima allemaal, met een beetje goede wil kan je al zeggen dat dit marktwerking is. Maar het is dan wel vreemd dat onze concurrenten op die markt, bijvoorbeeld de tandartsen, geen contracten hoeven af te sluiten, aantoonbaar duurder zijn en een minder duidelijk product leveren. De tandarts krijgt in de regel gewoon het maximale tarief dat is vastgesteld, aldus de kersverse voorzitter van de ONT. Wij hadden verwacht dat de zorgverzekeraars als het ware met de zorgverzekeringswet in de hand hierop zouden gaan aansturen, maar daar merken wij tot op heden niets van. Sterker nog: het blijft oorverdovend stil en men meet duidelijk met twee maten.

Oneerlijke markt
De ONT-bestuurder verwacht niet direct dat er problemen ontstaan in de mondzorgverlening. Daarvoor zijn tandprothetici te veel gericht op de patiënt. Ons punt is nu vooral dat we het betreuren dat er nog zo weinig door zorgverzekeraars wordt ondernomen om de mondzorg overzichtelijker te maken en de financiering transparanter. Er zijn allerlei voorbeelden te ge-ven over zaken die naar onze mening moeten worden aangepakt voordat er van eerlijke marktwerking sprake is.
Een van die zaken is de opleiding; tandprothetici betalen hun opleiding helemaal zelf. Terwijl alle andere opleidingen die leiden tot een beroepstitel volgens de Wet BIG door het ministerie van OC & W worden bekostigd. Hier worden onze concurrenten dus duidelijk gesubsidieerd.
Nog een voorbeeld uit de praktijk: Een individuele tandprotheticus heeft geen onderhandelingspositie. Hierin staan wij niet alleen. Deze geluiden hoor je nu ook van andere zorgverleners. Een zorgverzekeraar kan gewoon dicteren wat het tarief is en daar moeten we het mee doen. Dat is dubbel frustrerend als je ondertussen weet dat je goedkoper bent dan je voornaamste concurrent. Bovendien zijn we goed in wat we doen, specialisten als het om gebitsprotheses gaat. Laten we de tarieven maar eens zou naast elkaar leggen. Als we marktwerking willen, zal de prijs die verzekerden moeten betalen op een eerlijker manier tot stand moeten komen. Ik durf de stelling aan dat ze nu teveel betalen!
Kerdijk voegt daaraan toe dat de ONT de ontwikkelingen scherp zal blijven volgen. Ik reken erop dat de Zorgautoriteit zijn rol als toezichthouder hierbij waar zal maken. Maar daar laten we het niet bij: de ONT bestaat als brancheorganisatie inmiddels 30 jaar. Wat mij betreft is het duidelijk dat we als beroepsgroep niet zonder brancheorganisatie kunnen, want goede en efficiënte mondzorg kan niet buiten de tandprotheticus en hun belangen willen we behartigen, besluit de nieuwe ONT-voorzitter.

Noot voor de pers,