Gemeente Haarlem


7 november 2005


Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persuitnodiging


UITNODIGING AAN DE PERS


Perstoelichting inzake samenwerking voor bouw van 5.000 woningen in Haarlem


De gemeente Haarlem, de woningcorporaties, Bouwfonds MAB en BAM nodigen u uit om aanwezig te zijn bij een perstoelichting over de Haarlemse woningbouwproductie op
maandag 14 november 2005 om 14.00 uur in de EXPO (begane grond Brinkmannpassage aan de Grote Markt te Haarlem).

De gemeente wil samen met de woningcorporaties en de ontwikkelaars in vijf jaar 5.000 woningen in Haarlem bouwen. Wethouder Mimi Rietdijk maakt zich hard voor deze ambitie en stimuleert de onderlinge samenwerking. Zo is er een Aanjaagteam bij de gemeente ingesteld om de woningbouwproductie te versnellen. Tijdens de perstoelichting spreken alle betrokken partijen elkaar op de ambitie aan en lichten zij hun samenwerking toe.

Het programma van de bijeenkomst ziet er als volgt uit:
14.00 uur Ontvangst pers en genodigden in de EXPO
14.10 uur Toelichting door Mimi Rietdijk (Wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting)
14.20 uur Toelichtingen door Bob van Zijll (Pré Wonen) namens de woningbouwcorporaties, Wim Schaafsma (BAM Vastgoed) en Rein Willems (Bouwfonds MAB)
14.50 uur Mogelijkheid tot het stellen van vragen
15.00 uur Afronding

Tijdens de bijeenkomst is Heleen van Loenen uw aanspreekpunt. Wilt u uw aanwezigheid per mail doorgeven via h.loenen@haarlem.nl?


ACHTERGRONDINFORMATIE


Haarlem wil dat de corporaties en ontwikkelaars 5.000 woningen bouwen; 900 vervangende woningen en 4.100 als uitbreiding van de Haarlemse woningvoorraad. Eind 2009 moeten de woningen gerealiseerd zijn. De gemeente zet alle zeilen bij om die ambitie waar te maken en werkt hiervoor nauw samen met de woningcorporaties - Pré Wonen, Elan Wonen en de Woonmaatschappij - en een aantal ontwikkelaars, waaronder Bouwfonds MAB en BAM. Er is een Aanjaagteam bij de gemeente ingesteld om de woningbouwproductie te versnellen.

De woningen zijn nodig vanwege de krapte op de woningmarkt en omdat een deel van de voorraad niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd. Met het nieuwe woningaanbod kan de gemeente haar huidige bewoners voor de stad behouden. Het is belangrijk dat zij in Haarlem een wooncarrière kunnen maken en steeds weer een woning vinden die bij hun nieuwe situatie past. Bovendien moet de vraag naar seniorenwoningen door de toenemende vergrijzing met de woningbouw opgevangen worden. De nieuwbouwplannen leiden tot meer woningdifferentiatie. De extra woningbouw zorgt er ook voor dat de bevolkingsomvang in Haarlem niet verder daalt. Dit is van belang om de voorzieningen, zoals de culturele voorzieningen en het winkelaanbod, voor de stad te kunnen behouden.

De gemeente heeft met het rijk en de provincie afspraken over woningbouwaantallen gemaakt. Op basis van deze afspraken zijn financiële toezeggingen gedaan vanuit budgetten voor stedelijke vernieuwing. Met dat geld kan de gemeente investeren in de stad. Als er minder woningen worden gerealiseerd dan afgesproken, kan op de financiële toezeggingen worden gekort. Het is daarom belangrijk dat die 5.000 woningen worden gebouwd.

Het gebrek aan uitbreidingslocaties maakt de woningbouw in Haarlem gecompliceerd. Alle woningbouw moet plaatsvinden in de bestaande stad. Dat is lastig voor het ontwerpproces, doordat het extra eisen aan de bouwplannen stelt. Daarnaast zijn er tal van oorzaken die tot vertraging kunnen leiden, zoals ingewikkelde regelgeving en procedures, beroep- en bezwaarschriften, de problematiek van de bodem- en luchtverontreininging en het wegverkeerslawaai. Het proces van bouwplan tot en met realisering van de woningen is complex. De gemeente wil nauwer samenwerken met de woningcorporaties en ontwikkelaars en hierin een sturende en stimulerende rol spelen.

De gemeente regisseert de woningbouwproductie in Haarlem. Dat betekent dat zij de woningbouw mogelijk maakt en stimuleert dat er woningen gebouwd worden. Om sterker te kunnen sturen is het Aanjaagteam ingesteld. Dit team bewaakt de voortgang van de woningbouw, lost knelpunten op en versnelt waar mogelijk de procedures. De gemeente zorgt voor goede contacten met de bouwers. Daarvoor is ook het bureau Informatie en Dienstverlening ingesteld, zodat alle betrokken partijen de weg binnen de gemeente gemakkelijk weten te vinden. De marktpartijen realiseren de woningen. In Haarlem zijn dat de drie woningcorporaties Pré Wonen, Elan Wonen en de Woonmaatschappij, en een aantal grote en kleinere ontwikkelaars, waaronder Bouwfonds MAB en BAM.


Sector Stedelijke Ontwikkeling
Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl
---- --