Gemeente Hellendoorn


Bouw zwembad met sporthal weer stap dichterbij

De bouw van het nieuwe zwembad met sporthal is weer een stap dichterbij. In 2003 stelde de gemeenteraad een krediet beschikbaar voor het bouwen van een nieuw zwembad met sporthal. Tegelijkertijd stelde de raad het programma van eisen vast. In dit programma staat wat er in het complex moet komen. Inclusief de inflatiecorrectie bedraagt het krediet in 2005 ⬠14,9 miljoen. Het krediet is bestemd voor alle kosten die verband houden met de bouw van het zwembad, met uitzondering van de aanpassingen op de Piet Heinweg, de Trompweg en het kruispunt De Joncheerelaan. In eerste instantie lukte het niet om een ontwerp te maken voor het zwembad/sporthalcomplex dat binnen het krediet past. Het college is verheugd dat de architect er in goede samenwerking met de gemeente in is geslaagd een fraai voorlopig ontwerp te tekenen met uitstraling, dat binnen het budget past. Er is zelfs een bouwkundige hellingbaan in het doelgroepenbad opgenomen, die niet in het programma van eisen zat. Het college stelt dan ook aan de raad voor in te stemmen met het voorlopig ontwerp van het zwembad/sporthalcomplex. Daarnaast vraagt het college de raad uit de reserve Strategische Projecten ⬠455.000,- beschikbaar te stellen voor onvoorziene meerkosten. Deze meerkosten betreffen vloeistofdichte parkeerplaatsen en de aankoop van de ligweide, die op dit moment geen eigendom is van de gemeente. Beide meerkosten staan niet in het programma van eisen en zijn wel noodzakelijk. De gemeente heeft de stand van zaken regelmatig besproken met omwonenden, gebruikers van het zwembad en de sporthal en met de Blos (Bestuurscommissie voor de lichamelijke opvoeding en sport).

Raad kan voor extra's kiezen

Sinds 2003 is er gesproken over diverse extra's voor het complex, waaronder een groter wedstrijdbad waarin interlands gespeeld kunnen worden en roestvaststalen baden. Deze extra's staan niet in het programma van eisen en er is geen budget voor. Het college geeft de raad de mogelijkheid om te kiezen voor extra's en aan te geven waaruit deze extra's betaald moeten worden. De raad kan kiezen voor een vergroot buitenbad van 525 m2, alle baden uit te voeren in RVS, een vergroot wedstrijdbad van 21 bij 33 meter, of een vergroot wedstrijdbad van 25 bij 33 meter. Ter vergelijking, het programma van eisen gaat uit van een sporthal met een vloeroppervlakte van 28 bij 48 m2 met kleed- en doucheruimtes, toestellenberging en een tribune, een sport en spel uitleen, een zwembad met een instructiebad van 10 bij 20 meter, een doelgroepenbad van 10 bij 20 meter, een peuter- en kleuterbad van 32 m2, een wedstrijdbad van 15 bij 25 meter, kleed- en doucheruimtes, een buitenbad van 400 m2, een horeca gelegenheid, een verenigingsruimte en personeelsruimten en traditionele uitvoering van de baden. .

Besparingen ten opzichten van het eerste ontwerp

De besparing is met name gevonden in een andere situering van de technische installaties, een versobering van het kloksysteem en het verplaatsen van de lift. Het peuter- en kleuterbad is verkleind naar 25m2.

Er is verder niet gesleuteld aan de beschikbare ruimte en de routing, behalve aanpassingen die volgens wettelijke regelgeving aanvaardbaar zijn, zoals het aantal wisselcabines binnen en kleedruimte buiten.

Planning

Na het raadsbesluit tekent de architect het definitief ontwerp en het bouwbestek. Dit duurt ongeveer een jaar. Als alles dan volgens planning verloopt kan het complex eind 2006 (europees) aanbesteed worden en kan de bouw begin 2007 starten. De verwachting is dat de eerste zwemmers en andere sporters medio 2008 van het gebouw gebruik kunnen maken. Het definitief ontwerp wordt te zijner tijd tentoongesteld in het raadhuis.