European Union



IP/05/1391

Brussel, 9 november 2005

Commissie beveelt kandidaat-status aan voor de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië

De Europese Commissie heeft vandaag goedkeuring gehecht aan haar advies over de aanvraag tot EU-lidmaatschap van de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië. De Commissie beveelt daarin aan dat de Raad de status van kandidaat-lidstaat aan de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië zou toekennen. De Commissie is van oordeel dat met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië onderhandelingen voor toetreding tot de EU moeten worden aangevat zodra het land in voldoende mate beantwoordt aan de criteria voor lidmaatschap.

De voormalige Joegoslavische republiek Macedonië diende op 22 maart 2004 een aanvraag tot EU-lidmaatschap in. Vandaag keurde de Commissie haar advies over deze aanvraag goed.

Bij de presentatie van het advies verklaarde Olli Rehn, de commissaris die bevoegd is voor de EU-uitbreiding, het volgende: "Slechts enkele jaren na een ernstige veiligheidscrisis is de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië vandaag een stabiele democratie en een goed functionerende veelvolkenstaat. Dit is een opmerkelijk resultaat. Het land heeft ook grote vooruitgang geboekt op het gebied van Europese integratie. De Commissie is verheugd over dit proces en beveelt de Raad aan het land kandidaat-status te verlenen."

De kandidaat-status is de politieke erkenning van een nauwere band tussen de EU en een land dat op weg is naar EU-lidmaatschap. De Commissie is van oordeel dat met de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië onderhandelingen voor toetreding tot de EU moeten worden aangevat zodra het land in voldoende mate beantwoordt aan de criteria voor lidmaatschap.

De voormalige Joegoslavische republiek Macedonië is goed op weg om aan de politieke toetredingscriteria te voldoen. Het land heeft een functionerende democratie met stabiele instellingen die over het algemeen het respect van de grondrechten waarborgen. De tenuitvoerlegging van de kaderovereenkomst van Ohrid die in augustus 2001 werd ondertekend om een einde te maken aan de zeer ernstige politieke en veiligheidscrisis die het land kende, is een opmerkelijke verwezenlijking. Alle betrokken partijen hebben blijk gegeven van een serieus engagement en zeer belangrijke inspanningen geleverd. Hierdoor is het proces op gang gekomen om een geïntegreerde multi-etnische maatschappij op te bouwen en de stabiliteit van het land te waarborgen waardoor ook een positief klimaat is ontstaan voor integratie in de EU.

Het land moet echter nog extra inspanningen leveren om de rechtsstaat te versterken, hervormingen in het gerechtelijke apparaat en de politie door te voeren, de strijd tegen de corruptie efficiënter te maken en het electorale proces te verbeteren.

De voormalige Joegoslavische republiek Macedonië heeft belangrijke stappen gezet in de richting van een functionerende markteconomie. Er dient echter nog veel te gebeuren om het land in staat te stellen het hoofd te bieden aan de concurrentiedruk en de marktkrachten binnen de Unie. Om een grotere economische groei en concurrentiekracht te bereiken moet het bedrijfsklimaat worden verbeterd en moet het land interessanter worden voor binnen- en buitenlandse investeerders.

De voormalige Joegoslavische republiek Macedonië heeft belangrijke inspanningen geleverd om haar wetgeving op één lijn te brengen met de EU-regelgeving, met name op het gebied van de interne markt en de handel. De uitvoering en handhaving van deze wetgeving stelt het land echter voor grote uitdagingen. Over het algemeen blijft de administratieve en gerechtelijke capaciteit op vele punten zwak.

De Commissie zal de ontwikkelingen in de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië op alle gebieden op de voet volgen. Tegen eind 2006 zal zij bij de Raad een verslag indienen over de door het land geboekte vooruitgang.

---

Het advies is een analyse van het vermogen van het land om aan de criteria van de Europese top van Kopenhagen van 1993 en aan de voorwaarden van het stabilisatie- en associatieproces voor de Westelijke Balkan te beantwoorden.