| |Nr. |2005-704 | | |Arnhem|9 november 2005| | |, | |AFWIKKELING EUROPARTENARIAT: GEDEPUTEERDE STATEN DOEN VOORSTEL AAN PROVINCIALE STATEN
Gedeputeerde Staten volgen de conclusie van het nieuwe stichtingsbestuur Europartenariat om geen actie te ondernemen rond de aansprakelijkheid van oud-bestuurders van de stichting Europartenariat. De stichting stelt dat de voormalige bestuurders tekort zijn geschoten in hun bestuurstaak, maar er is onvoldoende grond om de oud-bestuurders aansprakelijk te stellen. Dit is, kort samengevat, de belangrijkste conclusie, die Gedeputeerde Staten overnemen uit een onderzoek dat het huidige bestuur van de stichting op verzoek van Provinciale Staten heeft ingesteld. GS schrijven aan PS: "Het tekortschieten (.) tast niet alleen het vertrouwen van de burgers in het overheidsbestuur aan, maar heeft bovendien geleid tot aanzienlijke financiële schade, die nog kan oplopen indien de volledige Europese subsidie zou moeten worden terugbetaald."
Geen aansprakelijkheid voor oud-bestuurders GS volgen de conclusie van het nieuwe bestuur van de Stichting Europartenariat. De huidige stichting wil ervan afzien de betrokken oud-bestuurders aansprakelijk te stellen. Doorslaggevend argument is dat aansprakelijkstelling juridisch niet haalbaar is. De voormalige bestuurders valt weliswaar veel te verwijten, maar de verwijten zijn volgens het bestuur niet ernstig genoeg voor aansprakelijkstelling. Bovendien zou de rekening uiteindelijk waarschijnlijk toch weer door de overheid moeten worden betaald. De kans is namelijk reëel dat de oud-bestuurders na een eventuele veroordeling op hun beurt de aansprakelijkheid kunnen afwentelen op de overheid, die hun gevraagd heeft in het stichtingsbestuur te gaan zitten.
Onderzoek prof. S. Kortmann
GS sturen met hun voorstel ook de rapporten naar PS die prof. Kortmann in opdracht van de stichting heeft opgemaakt over de juridische aansprakelijkheid van de oud-bestuurders. Prof. Kortmann ziet ten aanzien van sommige oud-bestuurders, anders dan de stichting, mogelijkheden voor aansprakelijkstelling, maar signaleert tegelijk de mogelijkheid van afwenteling. Hij schrijft dat "er veel voor valt te zeggen dat de draagplicht in een geval als het onderhavige bij de betreffende overheid ligt, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de betreffende bestuurder". GS melden PS dat uit het onderzoek van Kortmann niet is gebleken dat aan de zijde van de oud-bestuurders sprake is geweest van opzet of bewuste roekeloosheid.
Brussels geld
GS laten verder aan PS weten dat zij in Brussel actie zullen ondernemen om te voorkomen dat de Europese Commissie de Europese subsidie voor het Europartenariat, ruim 1,8 miljoen euro, terugvordert. Het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) meent na onderzoek dat de gehele subsidie moet worden terugbetaald. GS zijn met het huidige stichtingsbestuur van mening dat het OLAF-onderzoek veel onjuistheden bevat.
Andere acties van de stichting
PS besloten in 2002 dat de Stichting Europartenariat ook nog een aantal andere maatregelen moest treffen. De stichting heeft de provincie op de hoogte gesteld van de resultaten tot nu toe:
* Tegen de voormalige projectleider en accountant van de stichting is bij de burgerlijke rechter een vordering tot schadevergoeding ingediend. De rechter heeft deze vorderingen toegewezen. De accountant heeft hoger beroep ingesteld.
* De stichting heeft tegen de projectleider aangifte gedaan wegens verduistering. Justitie heeft afgezien van vervolging.
* De stichting heeft een tuchtklacht ingediend tegen haar voormalige accountant. De uitspraak van de tuchtrechter wordt binnenkort verwacht.
Politiek verantwoordelijk
GS betreuren de gang van zaken die uit het verrichte onderzoek is gebleken. Zij geven aan politiek verantwoordelijk te zijn voor de tekortkomingen van de Gelderse oud-bestuurders. Zij hebben stilgestaan bij de vraag welke lering uit de affaire kan worden getrokken. Zij menen dat de provincie in de toekomst zeer terughoudend moet zijn met de deelname in privaatrechtelijke rechtspersonen. Als het toch gebeurt, willen GS nauwkeuriger toezien op het aandeel van de provinciale bestuurders en zorgen voor een goede ambtelijke ondersteuning.
Een korte terugblik: De Stichting Europartenariat heeft in 1998 in Apeldoorn de bedrijvenbeurs Europartenariat georganiseerd. Het stichtingsbestuur bestond destijds uit dagelijks bestuurders van de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, de gemeente Apeldoorn en een aantal Kamers van Koophandel. In het kader van het onderzoek naar de fraude rond het Gelderse evenementenbeleid in 2001 kwam naar boven dat er in de financiële huishouding van de stichting veel mis was, hetgeen heeft geleid tot aanzienlijke tekorten. Medio 2002 hebben de betrokken overheden besloten om de tekorten aan te vullen. Provinciale Staten van Gelderland hebben daarbij als voorwaarde gesteld dat door de stichting onderzoek moest worden gedaan naar de verantwoordelijkheid van de voormalige stichtingsbestuurders. De stichting besloot vervolgens het onderzoek uit te besteden aan prof. S.C.J.J. Kortmann, hoogleraar burgerlijk recht te Nijmegen.
Noot voor de pers
Meer informatie over dit bericht krijgt u bij gedeputeerde Wijsman, te bereiken via het secretariaat (026) 359 90 97 of bij Barbara Veltrop, woordvoerder (026) 359 90 28. Het Statenvoorstel met bijlagen (waaronder rapporten Kortmann en Olaf) is vanaf woensdag 9 november te downloaden via de site van de provincie Gelderland www.gelderland.nl , zie Actueel/nieuwsType hier Persbericht.
---- --