Greenpeace veroordeelt hervatting walvisjacht Japan

Japanse walvisvloot gaat jagen in uniek walvisreservaat

08 november 2005

Tokio, Japan -- Vandaag vertrekt de Japanse walvisvloot vanuit Shimonoseki, Japan, op weg naar het walvisreservaat in het Zuidpoolgebied om daar duizend walvissen te doden. Greenpeace Nederland roept het Japanse Visserij Agentschap op om de vloot onmiddellijk terug te roepen.

"Het walvisreservaat is bedoeld om walvissen te helpen te herstellen na een eeuw van ongebreidelde jacht, die hele walvispopulaties uitroeide. Japan zou alle andere landen moeten volgen in het respecteren van dit reservaat," stelt Geert Drieman van Greenpeace Nederland.

Commerciële walvisjacht werd in 1986 verboden, maar de Japanse walvisvaarders ontduiken dat verbod onder het mom van wetenschappelijke jacht. De Japanse walvisvaarders die oorspronkelijk uitvoeren voor de commerciële walvisjacht, varen nu uit voor de "wetenschappelijke" jacht. Het vlees van de walvissen komt gewoon in de supermarkten terecht. De Japanners jagen ook in het walvisreservaat, dat in 1994 in het Zuidpoolgebied werd ingesteld. De Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) keurt dit zogenaamde wetenschappelijke tintje af en verzoekt Japan te stoppen met de jacht.

Het Japanse Visserij Agentschap verdedigt de jacht door te stellen dat walvissen worden gezien als bron van voedsel in de Japanse cultuur. Een opiniepeiling in 2002 gaf echter een totaal ander beeld: slechts 4 procent van de bevolking eet regelmatig walvisvlees, 9 procent doet dat heel soms en 53 procent van de bevolking eet nooit walvisvlees.

Deze zomer maakt het Visserij Agentschap het nog bonter door bij de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaartcommissie te verkondigen de zogenaamde wetenschappelijke jacht te willen verdubbelen tot 935 dwergvinvissen. Daar blijft het niet bij: de komende twee jaar wordt ook nog gejaagd op 50 gewone vinvissen en 50 bultruggen. Deze beide walvissoorten staan op de lijst van zeer bedreigde diersoorten. Als argument voeren de Japanners aan dat walvissen bijdragen aan het grote vistekort. "Wat een onzin," stelt Geert Drieman. "De walvis waar Japan op jaagt, eet geen vis maar voornamelijk kleine garnaaltjes. Een dekmantel om eigen handelen te camoufleren. Greenpeace eist dat het door de IWC ingestelde walvisreservaat wordt gerespecteerd, zodat deze unieke en prachtige dieren beschermd blijven."

Greenpeace voert internationaal al jaren actie voor de bescherming van walvis. De organisatie wist met acties in rubberboten en lobby het wereldwijde verbod op de walvisjacht af te dwingen.

Contact informatie


---

Laura Westendorp, Persvoorlichting Greenpeace Nederland, 06 25031013