Rechtbank Almelo


Kamerlid pleit voor landelijke invoering spijbelrechter

PvdA-kamerlid Aleid Wolfsen heeft dinsdag in de Tweede Kamer gepleit voor landelijke invoering van de spijbelrechter naar Almeloos model. Sinds april 2004 hanteert de sector kanton van de rechtbank deze opmerkelijke aanpak van notoire spijbelaars, waarbij de spijbelaars zich in een veel vroeger stadium dan voorheen het geval was voor de "spijbelrechter" moeten verantwoorden. Hierbij doet zich de bijzonderheid voor dat deze rechter naast kantonrechter tevens kinderrechter is en dus goed met kinderen kan omgaan. De zaken worden nu binnen een maand voor de rechter gebracht (lik-op-stuk beleid). Samen met de Raad voor de Kinderbescherming, de leerplichtambtenaar, Bureau Jeugdzorg, Jeugdreclassering, parket en rechtbank wordt overlegd over de te volgen stappen om het spijbelgedrag van een leerling tegen te gaan. Vaak zijn medewerkers van deze diverse instanties ook aanwezig ter zitting. De behandeling ter zitting vindt meestal in 2 etappes plaats. De eerste zitting is gericht op het maken van afspraken over te nemen maatregelen. Op een tweede zitting, ongeveer 4 maanden later, wordt gecontroleerd of de spijbelaar zich aan de afspraken had gehouden. Daarna volgt bij wege van min of meer beloning een strafrechtelijke afdoening met een werkstraf van relatief beperkte omvang, al of niet deels voorwaardelijk, en nagenoeg standaard een voorwaardelijke geldboete van ⬠250,00 als stok achter de deur. Bij herhaling na die tweede zitting kan dan flink worden doorgepakt met tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke straffen en een straf voor het nieuwe feit. Dat laatste is tot nu toe vrijwel nog niet nodig gebleken. Tegen een beslissing van de spijbelrechter is eveneens tot nog toe geen hoger beroep ingesteld.

Ervaringen in Almelo leren dat hardnekkig spijbelgedrag op die manier goed kan worden aangepakt, aldus Tweede Kamerlid Wolfsen dinsdag.

Hij wil dat nu ook landelijk hardnekkige spijbelaars binnen een maand, verplicht samen met hun ouders, bij de spijbelrechter verschijnen. Volgens Wolfsen kan daarmee veel criminaliteit worden voorkomen, aangezien bijna elke crimineel begint met spijbelen.

Nu verloopt de aanpak van hardnekkig spijbelen niet goed, aldus de PvdA. Vaak duurt het meer dan een jaar voordat een spijbelaar op gezag van een leerplicht-ambtenaar bij de rechter verschijnt. "Ze verdwijnen dan tussen de wildplassers en de vissers zonder vergunning," zegt Wolfsen. Door met een speciale spijbelrechter snel in te grijpen vervalt in Almelo vrijwel niemand terug in het oude gedrag.

Wolfsen weet zich gesteund door VVD en LPF. Wolfsen zal zijn voorstel volgende week indienen bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Justitie.

Bron: Rechtbank Almelo
Datum actualiteit: 9 november 2005 Naar boven