VROMRAAD: Evaluatie klimaatbeleid vergt breder perspectief

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Leden van de VROM-raad en de Energieraad vinden de Evaluatienota Klimaatbeleid, die het kabinet op 31 oktober heeft uitgebracht, nogal technisch en vinden het accent teveel liggen op het halen van de Kyoto-doelen. De evaluatie van de voortgang van het Nederlandse klimaatbeleid vraagt om een breder perspectief. Er moet beter gekeken worden naar de internationale ontwikkelingen en naar de periode na 2012. Dat is de belangrijkste constatering van de raadsleden die op verzoek van het ministerie van VROM een debat hebben gehouden over de nota. De raden hebben het 'Verslag van het debat over de Evaluatienota Klimaatbeleid 2005' op 8 november aangeboden aan staatssecretaris Van Geel en minister Brinkhorst.

Er wordt in de regeringsnota onvoldoende stilgestaan bij internationale ontwikkelingen zoals stijgende olieprijzen en het sluiten van een alternatief klimaatpact door de Verenigde Staten, Australië, China, India en Zuid-Korea. Ook wordt in de nota nauwelijks verder gekeken dan 2012, terwijl nu al maatregelen genomen moeten worden om de drastische CO2-emissiereducties op lange termijn mogelijk te maken.

Over het korte termijnbeleid, dat zich richt op het halen van de Kyoto-doelen in 2012, zijn de raadsleden die aan het debat hebben deelgenomen vrij positief. Nederland beschikt over een goed systeem van registratie, monitoring en evaluatie. De nota is uitgebreid en geeft een goed beeld van de huidige situatie. Er wordt met een reservepakket geanticipeerd op onzekerheden bij het halen van de Kyoto-doelen. Bovendien wordt in de toekomst jaarlijks geëvalueerd om de onzekerheden in de gaten te houden. Aanbevolen wordt om ook in Europees verband een debat te initiëren over hoe met onzekerheden om te gaan. Landen die alles op alles zetten om de doelen te halen, kunnen namelijk een concurrentienadeel ondervinden ten opzichte van landen die dat niet doen.

De nota besteed relatief weinig aandacht aan de werking van het systeem van emissiehandel dat sinds begin van dit jaar operationeel is. We moeten daar nu van leren en de weeffouten uit het systeem halen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de chemische sector die in de verschillende EU-landen verschillend behandeld wordt. Ook moet op Europees niveau nagedacht worden over een eventuele uitbreiding en aanpassing van het systeem van emissiehandel. Het is zaak om het Nederlandse bedrijfsleven hier nauw bij te betrekken. Ook moet vrij snel duidelijk worden hoe het systeem na 2012 wordt voortgezet. Bedrijven moeten hier nu al op kunnen anticiperen.