Persbericht Wereld Natuur Fonds
9 november 2005
WNF: eu-beperking van co2-uitstoot faalt
De Europese Unie dreigt haar emissiereductiedoelstelling onder het Kyoto-protocol niet te halen. Het Wereld Natuur Fonds nam de effectiviteit van het emissiehandelssysteem (ETS) onder de loep, en concludeert in twee nieuwe rapporten dat het systeem tekortschiet om de Kyoto-doelstelling van 8% CO²-reductie voor 2012 te halen. Ook in Nederland zijn de emissies van de sectoren met een emissieplafond gestegen in plaats van gedaald.
Uit het WNF-onderzoek blijkt dat niet alleen de CO2- emissieplafonds onvoldoende zijn, het handelssysteem zelf kent ook structurele tekortkomingen waardoor initiatieven voor schonere technologie, brandstoffen en efficiency niet van de grond komen. Desondanks ziet het Wereld Natuur Fonds goede kansen om zowel de economische als de milieu-effectiviteit van het EU-handelssysteem in de komende implementatie-periode (2008-2012) te verbeteren.
Het Wereld Natuur Fonds bekeek de nationale allocatieplannen (NAP's) van zes landen (Duitsland, Italië, Polen, Nederland, Spanje en Groot-Britannië) die deelnemen aan het handelssysteem. Samen vertegenwoordigen deze zes lidstaten 68% van de EU-uitstoot. Enkele conclusies:
- in de meeste NAP's zijn de CO2-doelstellingen ontoereikend
- de lasten zijn ongelijk verdeeld; sommige landen of sectoren verrichten meer inspanningen dan andere
- het systeem heeft er in de meeste landen niet toe geleid dat er wordt geïnvesteerd in schone en efficiënte technologie of schonere brandstoffen.
" Het emissiehandelssysteem kan uitgroeien tot 's werelds krachtigste instrument om tot schone energie en hoge emissiereductie te komen. Helaas heeft het systeem ook in Nederland nog niet geleid tot de noodzakelijke investeringen in efficiëntie en schone technologie. Deze investeringen zijn hard nodig om klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor mens en natuur te helpen beperken", zegt Barbera van der Hoek, Hoofd Klimaatprogramma van het Wereld Natuur Fonds in Nederland. "Het emissiehandelssysteem heeft echter wel de potentie om als model te dienen voor de rest van de wereld, mits de Europese Unie strengere emissieplafonds oplegt".
De werking van het emissiehandelssysteem zou sterk verbeteren als de EU-lidstaten de emissies deels zouden veilen, vindt het Wereld Natuur Fonds. In de eerste fase is alle CO2-uitstoot gratis verdeeld. Ook moeten de CO2-plafonds in 2008-20012 omlaag, in lijn met de EU-doelstelling voor Kyoto, en de uitstoot van de grootste vervuiler - de energiesector- moet in ieder geval worden teruggedrongen. Tenslotte pleit het Wereld Natuur Fonds voor een transparant en eenvoudig werkend emissiehandelssysteem dat evenredig wordt toegepast in alle lidstaten van de Europese Unie.
////////////////////
Wereld Natuur Fonds Nederland