D66 - 5 november: Congres van de Toekomst

D66

Het najaarscongres 2005 van D66 vindt op 5 november in het Auditorium van de Technische Universiteit Delft plaats. Onder de noemer Congres van de Toekomst debatteert het congres over te maken hoofdkeuzes voor de middenlange termijn, maar er wordt geen manifest vastgesteld.

In een brief legt voorzitter Frank Dales aan de leden uit dat gebleken is dat de tijdsdruk om te komen tot een goed conceptmanifest te hoog is gebleken. Dit ondanks de vele ideeen en suggesties daarvoor. "Het manifest is te belangrijk om in een te strak tijdpad te persen. De leden moeten alle gelegenheid krijgen om hun visie te geven als input voor de D66 visie. En met elkaar hierover discussiëren. We gebruiken hiervoor het congres in Delft. Het congres wordt een Congres van de Toekomst. Een discussiecongres, een koerscongres, van en voor sociaal-liberalen. Over de wereld, Nederland, Nederlanders en D66 als sociaal-liberale partij met een visie, een droom over hoe wij vinden dat de wereld er over 10 jaar uit hoort te zien. Een visie op hoofdlijnen. Een congres vol met discussies, vol met ideeën, vol met visies die voortkomen uit discussiedocumenten met daarin keuzes die aan u worden voorgelegd."

De uitkomsten van het najaarscongres `05 worden gebruikt om, samen met de al geleverde reacties, een conceptmanifest op hoofdlijnen te presenteren. Tijdens het voorjaarscongres in 2006 wordt dit manifest besproken en vastgesteld. Tijdens het najaarscongres 2006 zal, als uitwerking hiervan, het landelijk verkiezingsprogramma voor de verkiezingen van 2007 worden vastgesteld.

Dales, die met deze stap terugkomt op eerder gemaakt beloften, geeft in zijn brief aan daarmee moeite te hebben gehad. In de brief zegt hij over de achterliggende reden: "Al met al ben ik van mening dat met deze wijziging, de positie van de leden in het proces wordt versterkt. Want daar gaat het om: uw inbreng is voor D66 van belang."

Tekst brief Dales (.pdf)

23-9-2005 00:48