Gemeente Buren


Brand weren is te leren!

In dit zevende artikel over brandveiligheid geeft de brandweer in Gelderland-Zuid u informatie en enkele tips voor een (brand)veilige woning.

Woningbrand: kleine apparatuur kan leiden tot grote brand

Allerlei apparaten maken ons leven een stuk gemakkelijker. Het gebruik ervan neemt daarom nog steeds toe. En dus ook het risico dat er iets fout mee kan gaan. In dat geval is brand misschien wel het ergste wat u kan overkomen.
Een op de drie woningbranden is het gevolg van geen of onvoldoende onderhoud van elektrische apparatuur, of verkeerd gebruik daarvan. U kunt er zelf veel aan doen om brand in apparatuur te voorkomen! De nationale brandpreventieweek (van 5 november tot en met 12 november 2005) staat in het teken van veilig gebruik van elektrische apparatuur in huis. Via de site www.brandtest.nl kunt u een persoonlijke brandtest doen, waarbij u zelf kunt bepalen of er in uw woning een verhoogd risico is en zo ja, wat u daar aan kunt doen. De brandweer geeft u in dit artikel ook een aantal belangrijke tips.

Schoonmaken en -houden
De wasdroger staat met stip op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. Want hete lucht en stof vormen een "ideale" combinatie voor een brand. Maak het filter van de wasdroger dan ook ieder keer na een wasbeurt stofvrij. En reinig een keer per vijf jaar uw droger grondig van binnen. Laat de droger ook nooit draaien als u niet thuis bent. Door deze maatregelen verkleint u de kans op brand.
Dit schoonmaken is natuurlijk niet alleen bij uw droger van belang. Maak ook uw kleine elektrische apparaten tijdig schoon. Denk hierbij aan de haarföhn, frituurpan, stofzuiger en broodrooster. Vervuilde apparaten zijn een stuk onveiliger en vergroten daardoor de kans op brand.

Voldoende ventilatie
Er zijn meer dingen waar u op kunt letten, denk bijvoorbeeld aan het uitschakelen van uw televisietoestel als er niemand meer kijkt. Laat de TV dus nooit op stand-by staan, dit voorkomt brand en scheelt óók in uw stroomrekening.
Hebt u uw televisie of andere elektrische apparaten in een kast staan of ingebouwd, zorg dan altijd voor voldoende ventilatiemogelijkheden. Dit geldt ook voor halogeenverlichting. Deze spots worden erg warm en die warmte moet weg kunnen. Onvoldoende ventilatie veroorzaakt oververhitting en daarmee de kans op een brand.

Kortsluiting
Een eveneens grote oorzaak van een binnenbrand is kortsluiting, die in de meeste gevallen ontstaat door het niet afrollen van stekkerdozen en kabelhaspels. Een opgerold snoer kan erg warm worden en gaan smelten, kortsluiting is het gevolg, wat in de meeste gevallen dan gepaard gaat met enorme rookontwikkeling of in de ergste gevallen met brand. Niet alleen een opgerolde kabelhaspel maar ook een opgerolde of opgevouwen elektrische deken kan de oorzaak van kortsluiting zijn. De bedrading kan door het opvouwen beschadigen. Leg een elektrische deken dus altijd zorgvuldig weg en gebruik het alleen als die helemaal uitgevouwen is.

Keukenapparatuur
Ook voor de keuken zijn er enkele aandachtspunten met betrekking tot brandpreventie. Zorg bijvoorbeeld altijd voor een schone afzuigkap en vervang het filter regelmatig. Bij een eventuele vlam in de pan verkleint u hiermee de kans op het in brand raken van de afzuigkap aanzienlijk.
Gebruik de oven en/of magnetron ook altijd alleen maar waarvoor het bestemd is; het bereiden of verwarmen van voedsel of drank. Het verwarmen of drogen van ander materiaal dan voedsel levert brandgevaar op.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling preventie van uw gemeentelijke brandweer.