VVD

Nieuws

27 okt 2005 - VVD: De Derde Kamer kan per direct worden afgeschaft

Tweede-Kamerfractie

Op vrijdag 4 november vindt het jaarlijkse congres plaats van de Derde Kamer, een project van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO), de voorlichtingsorganisatie voor Ontwikkelingssamenwerking. Het project heeft tot doel de politiek te beïnvloeden in haar Ontwikkelingssamenwerkingsbeleid.

In het dagprogramma van het aanstaande congres is slechts 5 minuten ingeruimd om te debatteren over de relevantie en toekomst van de Derde Kamer. Gelet op de geleverde output tot op heden stelt de VVD in een open brief aan de leden van de Derde Kamer voor het besluit te nemen het miljoenenverslindende project te beëindigen.

Het project dat bij aanvang specifiek was gericht op beleidsbeïnvloeding is verzand in een reeks van activiteiten die niet bijdragen tot armoedebestrijding. Voorbeelden van deze activiteiten zijn kunst- en fototentoonstellingen, de vervaardiging van een brochure over zonne-energie in ontwikkelingslanden, een 'voorstellenmarkt' met ondersteuning van kostbare communicatieconsultants, verdiepingsbijeenkomsten en persberichten over welke invloed het eten van vlees in het Westen heeft op het ontwikkelingsbeleid.

'Als politicus zie ik met de beste wil van de wereld niet wat deze activiteiten bijdragen aan enerzijds beïnvloeding van mijn inhoudelijke standpunten over armoedebestrijding en anderzijds aan armoedebestrijding zelf', zegt de VVD-woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking Zsolt Szabo. 'Het pijnlijke is tevens dat deze activiteiten reeds bij de andere Ontwikkelingsorganisaties worden georganiseerd, het is dus dubbelop. Het geeft tevens aan dat er met geld voor Ontwikkelingssamenwerking te makkelijk wordt omgesprongen en dat de verschillende organisaties ongestoord langs elkaar heen kunnen werken.'

In een open brief verzoekt de VVD de leden van de Derde Kamer na te denken over de 'wat-als' vraag; wat als dit project niet zou hebben bestaan, zou de hopeloze situatie van mensen in de Derde Wereld dan nu nog erger zijn. 'Het antwoord zal nee zijn, het geld kan beter worden besteed aan het gericht creëren van werkgelegenheid in de Derde Wereld zodat er een echt alternatief wordt gegeven om te overleven en een bestaan op te bouwen' concludeert Szabo.

Voor nadere info: z.szabo@tweedekamer.nl

donderdag 27 oktober 2005