Tweede Kamer der Staten Generaal

OPENBAAR DEBAT VAN 35 ?DERDE-KAMERLEDEN?

Pesten op school, het dragen van een uniform en vuurwerk afsteken vanaf 18 jaar. In de vergaderzaal van de Eerste Kamer debatteren op vrijdag 4 november vijfendertig leerlingen uit de groepen 8 van twee basisscholen onder leiding van de Voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Timmerman-Buck. De kinderen, afkomstig van de christelijke basisschool de Wadden uit Haarlem en basisschool De Klokbeker uit Ermelo hebben eind september het lesprogramma gevolgd van de ?Derde Kamer der Staten-Generaal? dat draait om de vraag: ?Wat is democratie??.

Na vier lesuren, waarin de leerlingen als lid van de Derde Kamer in hun eigen klas stellingen verdedigden over onder meer onderwijs, sport en milieu, kozen ze uiteindelijk hun beste plan. Dat stuurden ze, voorzien van hun beste argumenten aan de jury. Het ging om de kracht en de originaliteit van de argumenten en de manier waarop de leerlingen die hadden verwoord. Dat leverde de twee scholen uit Haarlem en Ermelo de reis naar het Binnenhof op.

Landelijk hebben zo?n 250 scholen hun plannen ingestuurd. Een overweldigende voorkeur ging met 162 reacties uit naar de stelling: ?Er moeten meer lessen buiten zijn, in de natuur en op straat, want sommige dingen kun je beter niet uit een boekje leren?. Goede tweede was de stelling ?Leraren moeten les geven over gezond eten, want te veel snoepen is niet gezond?.

Er is veel vraag naar het lespakket. Tot nu toe zijn er ruim 2000 scholen in binnen- en buitenland met het uitgewerkte lesprogramma aan de slag gegaan. De lessen sluiten aan bij de kerndoelen en lesmethoden voor de groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. Het materiaal is tijdloos, zodat op ieder gewenst moment met de lessen kan worden begonnen. Het gratis lespakket, verpakt in een speciaal koffertje, kan worden opgevraagd via www.derdekamer.nl. Daarop staat ook maandelijks een nieuwe ?stelling van de maand?, waarop de jeugdige bezoekers van de site kunnen reageren.